Bö fick kröna sensationella säsongen

Publicerad

Bäst igen blev norrmannen Johannes Thingnes Bö som fick kröna sin sensationella säsong med att vinna masstarten på hemmaplan i Holmenkollen. Hans 16:e seger den här säsongen.
– Det är smått otroligt att jag sköt fyra nollor, säger Bö till SVT Sport.

I går tog suveränen Johannes Thingnes Bö sin femtonde seger för säsongen vilket innebar ett nytt världscuprekord. I herrarnas sista världscuptävling var norrmannen återigen bäst.

Bö fortsatte att dominera i herrarnas masstart och ryckte direkt ifrån efter det första liggande skyttet. Tillsammans med landslagskollegan Vetle Sjåstad Christiansen och tysken Arnd Peiffer skapades en stark tättrio men när det var dags för det tredje, och stående, skyttet kunde Bö lägga in ytterligare en växel.

”Vunnit allt som går att vinna”

Fem snabba fullträffar på 17 sekunder och suveränen lämnade vallen med en utökad ledning. I det fjärde skyttet var han återigen felfri och sköt fulllt.

Bö avslutade därmed säsongen på bästa sätt och tog sin tredje seger av tre möjliga.

– Jag hade bestämt mig för att skjuta fullt i det första skyttet och sedan dra på i spåret. När jag sedan kom till det stående skyttet så var det ingen vind och då var det bara att köra på, säger Bö till SVT Sport och fortsätter:

– Jag har vunnit allt som går att vinna den här säsongen, det är smått otroligt att jag sköt fyra nollor.

Vann masstartscupen

Bö hade redan säkrat den totala världscupssegern inför masstarten i Holmenkollen men segern i masstartscupen stod fortfarande på spel inför den sista tävlingen där norrmannen och fransmannen Quentin Fillon Maillet låg på samma 202 poäng.

Men med Fillon Maillets 23:e plats kunde Thingnes Bö ta hem även den titeln.

Sebastian Samuelsson: ”Fem bom är för mycket”

Samuelsson på en 21:a plats

Sebastian Samuelsson, som var Sveriges enda tävlande, fick till en bra start där han sköt både fullt och snabbt i det första liggande skyttet. Men i det andra skyttet gick det desto sämre. Totalt blev det fem bommar för svensken som slutade på en 21:a plats.

– Fem bom är för mycket men det är också den bästa placeringen i masstart som jag har. Jag var med och krigade där i början, jag hade väl en chans i dag men blev lite trött och bommade i dag, säger han till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer