Foto: Bildbyrån

Bö chansar för att lösa mysteriet med kollapserna: ”Jag måste pröva”

Uppdaterad
Publicerad

Underliga kollapser i det stående skyttet blev ett problem för Johannes Thingnes Bö under fjolårets rekordsäsong.
Nu jobbar norrmannen för att lösa mysteriet.
– Jag är väldigt glad att jag vågar göra förändringar efter en så bra säsong, säger 26-åringen till NRK.

Johannes Thingnes Bö blev VM-kung med fyra guld i Östersund och vann makalösa 16 världscuptävlingar under den gångna säsongen.

Ändå brottades han ibland med kollapser i det stående skyttet, till exempel under herrarnas masstart i VM där han bommade alla fem skott i sista skyttet och fick se italienaren Dominik Windisch ro hem guldet.

Nu har Bö tagit itu med problemet för att undvika fler kollapser.

– Det visar på styrka och vilja att jag vill nå ytterligare en nivå trots att jag var bäst förra säsongen. Det ska bli spännande att se om det här ger resultat, säger han till NRK efter ett träningsläger i värmländska Torsby.

”Kanske inte gillar det”

Trots säsongens fantastiska resultat har Bö inte kunnat släppa de många missarna.

– Jag vet inte om jag kommer att gilla de här förändringarna i det långa loppet, men jag måste pröva som en konsekvens av att det inte gick bra i vinter, säger han.

Först och främst har han höjt blicken.

– Jag har byggt upp siktet två centimeter, men skottlinjen är densamma som tidigare. Vapnet är sänkt två centimeter. Då ligger det bättre på skelettet och jag blir mer avslappnad.

Tränaren orolig över ändringarna

För att bli bättre på att skjuta i blåsiga förhållanden har han också flyttat kroppen för att täcka mer av bössan.

– Men det har visat sig gång på gång att när man förändrar en sak så förstör man något annat. Man kan bli gråhårig om man tänker för mycket på detaljerna i den här idrotten.

Tränaren Siegfried Mazet är rädd att justeringarna ska påverka hans nästan perfekta liggande skytte.

– Johannes tycker att justeringarna känns bra i den stående delen, men det stör en del i det liggande, så det måste vi jobba vidare på, säger Mazet till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer