Samuelsson nära medalj i herrarnas distanslopp

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Samuelsson slogs om VM-medaljerna i herrarnas distanslopp. Men stark vind på det tredje skyttet ställde till det för svensken som slutade på en snöplig fjärdeplats.

– Jag är jättenöjd men när man är så nära så vill man vara ett pinnhåll till upp, säger Samuelsson till SVT Sport.

Efter Hanna Öbergs guld i damernas distanslopp i går fanns förhoppningar om att någon av de svenska herrarna skulle kunna upprepa bedriften.

På förhand var Sebastian Samuelsson det största svenskhoppet. Och han inledde loppet på allra bästa sätt. Samuelsson var snabb i spåret och sköt fullt både i det första liggande och det första stående skyttet.

Vid det tredje skyttet blåste det rejält på vallen och Samuelsson skruvade på siktet flera gånger. Han inledde sedan med en bom innan han träffade övriga fyra, men med en total skjuttid på strax under minuten.

– Det går att svära lite åt vädrets gudar. För varför skulle det blåsa storm just när han kom in för tredje skyttet, säger SVT:s kommentator Ola Bränholm.

Stark vind på tredje skyttet

Samuelsson hade ett bra läge inför det sista stående skyttet. Men trots att den 21-årige svensken fick ned alla fem prickar räckte det inte till medalj. Han slutade på en snöplig fjärdeplats, samma placering som på distansloppet i OS förra året.

– Jag är jättenöjd med mitt lopp. Det är en fantastisk prestation men när man är så nära så vill man vara ett pinnhåll till upp, säger Samuelsson till SVT Sport.

Hur gick tankarna vid det tredje skyttet?

– Jag kände själv att nu ger jag ett förvirrat intryck. Men jag tycker att det blåser mindre än i min första serie så då skruvade jag tillbaka lite. Sedan när jag skulle skjuta tyckte jag att det började mojna igen och då tog jag tillbaka några knäpp, skjuter och bommar. Jag tror att jag var lite snabb där. Jag tycker att det börjar blåsa på igen så jag börjar skruva igen. Jag vet egentligen inte om det gjorde så mycket men jag satte resten i alla fall.

Guldet till Peiffer

Arnd Peiffer vann guldet efter felfritt skytte.

Den 31-årige tysken, som vann OS-guld i sprint i fjol, tog därmed sitt andra individuella VM-guld i karriären. Bakom honom skrällde bulgaren Vladimir Ilijev, som aldrig tagit någon pallplats i världscupen, och tog silver.

Bronset fixade Tarjei Bö medan lillebror Johannes Thingnes Bö, som redan vunnit två guld och ett silver i VM, inte fick det att stämma i skyttet och aldrig var nära medalj.

Jesper Nelin slutade på en 28:e plats, Martin Ponsiluoma 47:a och Peppe Femling 66:a.

Resultaten för svenskarna innebär att endast Sebastian Samuelsson kommer att få köra herrarnas masstart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.