Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg under världscupen i Östersund i höstas. Foto: Bildbyrån

Experterna: De ska åka singelmixedstafetten

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Öberg är Sveriges stora stjärna i skidskytte.

Men det är oklart om hon ställer upp i torsdagens singelmixedstafett.

SVT Sports experter Helena Ekholm och Björn Ferry reder ut vem som borde köra.

Ska Hanna Öberg köra singelmixedstafetten?

– Ja, det tycker jag. Då får hon ju en större chans att ta medalj. Jag förstår ju om hon står över eftersom det är krävande här. Men sett med svenska ögon vill jag att hon åker, säger Helena Ekholm.

Vinterstudion

– Ja, hon klarar det. Jag förstår tankegången om det känns som att det inte är medaljchans. Det kostar energi och kan vara skönt att spara lite till helgen. Men samtidigt sitter sånt i huvudet och inte i kroppen.

”Hanna är i en klass för sig”

Hur stor är medaljchansen om hon inte kör?

Chanserna försämras absolut. Hanna är i en klass för sig. Framför allt med tanke på vad jag har sett under detta VM, säger Helena Ekholm.

– Chanserna blir helt klart sämre om hon inte kör. Om Sverige skulle köra 10 singelmixedstafetter så skulle man kanske vara på pallen två gånger. 15 procents medaljchans om hon kör och 5 procent om hon inte kör, säger Björn Ferry.

”Sebastian ska åka”

Ska Sebastian Samuelsson få chansen?

– Ja. Jag tycker att han har rutinen, har gjort det förr och tagit medalj på VM. Jesper Nelin är inget dåligt alternativ, men just Sebastians rutin talar för honom, säger Helena Ekholm.

– Sebastian ska åka för att han är bäst. Han har gjort det bra tidigare och är Sveriges etta, även om han inte är det varenda sekund dygnet runt. Han har erfarenheten, har gjort det förut och visat form på VM. Han har inte varit bättre under hela säsongen. Hade det varit ifjol hade jag kunnat ta ut Ponsiluoma, men nu skjuter han rätt dåligt, säger Björn Ferry.

KLIPP: Sydkoreanskan kunde ha kostat Dorothea Wierer guldet

KLIPP: Pops på skidor: ”Hier kommt die Waldmeister!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet