Ferry: Här är längdåkarna som kan lyckas i skidskytte

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson bytte längdskidor mot skidskytte.

Är det fler i längdlandslaget som eventuellt skulle kunna göra samma resa och lyckas?

– Varför inte en Linn Svahn? frågar sig SVT Sports expert Björn Ferry.

För snart två år sedan fattade Stina Nilsson ett beslut som förvånade de flesta. En framgångsrik längdkarriär avslutades – och hon började med skidskytte. Nu har hon en plats i OS-landslaget.

Men är det fler bland längdåkarna som har potential att lyckas i skidskytte?

– Det är i princip omöjligt att göra en bra skytt till en bra skidskytt. Skidskytte bygger på längdåkning. Om en längdåkare ska bli en bra skidskytt så måste man vara en riktigt bra längdåkare, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

Och visst har Sverige flera duktiga längdåkare.

– Därför tror jag att möjligtvis Frida Karlsson, Ebba Andersson, Jonna Sundling och Maja Dahlqvist kan göra det. De som håller den nivån. Varför inte en Linn Svahn? säger Björn Ferry.

Maja Dahlqvist: ”Nästan skjutit någon annan”

Maja Dahlqvist får frågan och funderar ett tag men lyckas själv inte komma på någon i nuvarande längdlandslag som hade kunnat sadla om.

– Svårt och säga. Jag har aldrig sett någon skjuta. Det kan det nog mycket väl finnas. Det hade inte varit jag, tror jag. Jag hade nog nästan skjutit någon annan, säger Dahlqvist skämtsamt.

Ebba Andersson säger å sin sida:

– Det har jag inte ens funderat över. Jag åkte ungdoms-SM i Skellefteå för ett antal år sedan och efter det sa jag att jag aldrig ska åka en skidskyttetävling, säger hon till SVT Sport och poängterar sitt missnöje efter tävlingen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.