Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Öberg vann guldet i distansen före Linn Persson. Foto: Bildbyrån

Svensk succé – dubbelseger för Öberg och Persson

Uppdaterad
Publicerad

Det blev svensk storslam i distansen över 15 km vid skidskytte-VM. Hanna Öberg vann före Linn Persson efter en duell på spurtvarvet. De klev upp ett snäpp på pallen gentemot sprinten.

– Det är sjukt häftigt att vi ska få dela en prispall till i det här mästerskapet, säger Hanna Öberg.

Det var känslostormar i det svenska laget efter dubbelsegern i solskenet i Oberhof.

– Det är overkligt och jag har fått flera notiser på förmidddagen om att det var exakt fem år sedan jag vann det första OS-guldet och är så stolt över vad jag presterar även om det inte blev fyra nollor, säger Öberg.

Hanna Öberg åkte spurtvarvet 25 sekunder snabbare än Linn Persson och vann med 10 sekunder. Hon rasade ihop i målfållan och gratulerades av Persson. Öberg tog OS-guld på samma distans i Pyeongchang 2018 och guld vid hemma-VM i Östersund 2019.

Duon tog silver och brons på fredagens sprint

– Jag är så himla glad, det är så sjukt häftigt. Jag kan inte göra så mycket bättre än att skjuta fyra nollor och Hanna gör ett kanonrace och det är helt okej att bli slagen av en svensk. Sjukt häftigt att vi kan prestera på den här nivån, säger Linn Persson, som var väldigt trött, till SVT Sport.

– Det är otroligt imponerande, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

Persson kom in till det sista skyttet efter att ha startat minuten bakom Lisa Vittozzi som då ledde efter att ha skjutit fullt. Vittozzi missade dock sitt sista skott och tappade ledningen. Vid fullt skytte hade Vittozzi vunnit ganska klart.

– Jag är så glad och det betyder mycket för mig, säger Vittozzi som gladdes åt bronset.

”Var så grymt att se”

– Hon körde bara på som ett träningspass, det var så grymt att se när hon skjuter om ett VM-guld, säger den svenske skyttetränaren Jean-Marc Chabloz om Linn Persson.

Ett par minuter efter Persson kom Hanna Öberg dit och sköt fullt, hade bara en kantskottsmiss i det första liggande skyttet, och gick ut 14,8  sekunder efter Persson i den svenska guldkampen.

– I det sista skyttet på en distans har jag verkligen bra självförtroende. Fick höra att det var 14 sekunder och tänkte att jag skulle ta den här chansen, jag hade den på sprinten men nådde då inte riktigt ända fram, säger Öberg.

– Jag njuter av det här ögonblicket, säger huvudtränaren Johannes Lukas.

– Tänk att vi hade två på pallen, säger en gråtande Wolfgang Pichler i SVT:s studio.

Till resultaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.