Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lukas Hofer och svenskduon Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson. Foto: SVT/Bildbyrån.

Italiens bäste tränar med svenskarna

Uppdaterad
Publicerad

Lukas Hofer ska spendera stora delar av försäsongsträningen med det svenska landslaget.

Ett utbyte som ska ge den erfarne italienaren ny motivation och samtidigt bidra med att höja kvalitén bland de svenska herrarna.

– Jag tror vi kan hjälpa varandra. Just nu i toppen på herrsidan är det små marginalen så det behövs så lite för att man ska vara före alla andra, säger Hofer till SVT Sport.

Den svenska tränaren Johannes Lukas och italienaren Lukas Hofer, med nästan 400 världscupstarter, känner varandra sedan tidigare och när de började prata om den här möjligheten i våras blev det en självklarhet från bådas sida att Hofer skulle vara med och träna med svenskarna.

– Jag är imponerade över deras professionalism, de är fokuserade varje dag på varje träning. Det är inte som i Italien, säger man klockan åtta här så är alla här klockan åtta, i Italien så kommer det garanterat vara någon som kommer fem minuter för sent, säger Lukas Hofer.

Ponsiluoma ser saker att lära

Förutom att Martin Ponsiluoma tycker att Lukas Hofer är en glad och trevlig kille som ständigt sprider en positiv energi så finns det mycket att lära av honom när det kommer till skidskyttet.

– Framförallt har vi sett i utförkörningarna, där är han otroligt duktig. Man har fått lite aha-upplevelser, att här har vi lite att jobba på, säger Martin Ponsiluoma.

Lukas Hofer ser att hans roll förändrats något sedan han kom.

– Från börjar var jag utbölingen, jag kommer alltid att vara italienaren som kom in i gruppen men jag har fått verkligen ett varmt välkomnande av alla, jag är väldigt glad att vara här och jag hoppas det fortsätter såhär, säger Hofer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.