Federica Sanfilippo byter skidskytte mot längdskidor. Foto: TT

Italienska skidskytten ratades – byter sport: ”Efter en sömnlös natt och några tårar...”

Uppdaterad
Publicerad

Federica Sanfilippo har tävlat i världscupen i skidskytte sedan 2013. Då hon nu inte blev uttagen till tävlingarna på hemmaplan i Antholz tog hon ett drastiskt beslut och bytte till längdskidor.

– Det är inte lätt att känna sig utanför, men jag var tvungen att reagera och fatta det svåraste beslutet i karriären, säger hon till FondoItalia.

Italienskan Federica Sanfilippo, 32, har varit på gränsen till världscupen en tid och det var i slutet av förra veckan som hon började ana att hon inte skulle bli uttagen till helgens tävlingar i Antholz. När det väl blev bekräftat så var det droppen som fick bägaren att rinna över.

Hon meddelade landslagsledningen att hon slutar med skidskytte och byter till längdskidor.

– Efter en sömnlös natt och några tårar meddelade jag mitt beslut, säger hon.

Sanfilippo, som har varit på pallen i världscupen åtta gånger, tycker själv att hon platsar i världscupen i skidskytte men accepterar beslutet.

– Det här är inte känslomässigt lätta dagar, det tror jag att alla förstår. Men jag ska försöka kasta mig ut och se hur det går, säger hon.

Redan uttagen i världscupen

32-åringen var med i fristilssprinten som inledde längdskidornas Tour de Ski i december och tog sig till kvartsfinal. Nu väntar av allt att döma en satsning på just sprint inom längdåkningen. Hon är uttagen i truppen som ska tävla i Livigno redan i helgen.

Italiens största skidskyttestjärna, Dorothea Wierer, ställer sig på Sanfilippos sida och riktar kritik mot landslagsledningen.

”Det är svårt att acceptera. Du förtjänar inte att bli behandlad på det här sättet och du fick inte chanserna du förtjänade. De ansvariga har aldrig gillat dig och därför var det här oundvikligt. Jag är ledsen och besviken”, skriver hon på Instagram och fortsätter:

”Vår dröm var att tävla i hemma-OS (2026) tillsammans och det kommer inte att hända nu. Vår dröm är krossad.”

SVT Sport har sökt den italienska landslagsledningen utan svar.

KLIPP: Stina Nilsson petad igen – hör tränaren om sista VM-platsen: ”Lite knepig att tillsätta”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stina Nilsson petas i stafettlaget. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.