Ekaterina Glazyrinas prispengar från världscupen konfiskeras.

Kravet efter ryska dopningen: Betala för omkostnaderna

Uppdaterad
Publicerad

Internationella skidskytteförbundet och ordföranden Olle Dahlin har nu meddelat det ryska förbundet om kraven för att Ryssland återigen ska bli en fullvärdig medlemsnation. En lista på tolv punkter har överlämnats – bland annat ska Ryssland betala för IBU:s kostnader kopplade till avslöjandet om den ryska dopningen.

– Det är betydande kostnader, säger Olle Dahlin till SVT Sport.

Olle Dahlin är på plats i Moskva och har mött företrädare för det ryska skidskytteförbundet. Bland annat har man krav på hur ryska idrottare ska testas framöver, och obligatorisk anti-dopningsutbildning för ryska idrottare, ledare och läkare. Man kräver även full transparens och samarbete kring tidigare tester kring ryska idrottare.

Att notera är dessutom att IBU (internationella förbundet) ekonomiskt har hårda krav på det ryska förbundet. Man kräver kompensation för allt arbete som man har lagt ner på att utreda den ryska dopningen (den så kallade McLaren-rapporten). Exakt vilka summor det rör sig om vet IBU ännu inte, men Dahlin förklarar alltså att det är ”betydande kostnader”, inte minst kopplade till jurister.

Dessutom ska dopade Ekaterina Glazyrinas prispengar från världscupen konfiskeras.

På plats var även Rysslands OS-kommitté.

– Det var ett bra möte. Sedan gäller det också att leverera enligt punkterna, och vi får se hur lång tid det tar, säger Dahlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.