Bröderna Bø efter sprint succén. Foto: Bildbyrån

Moder Bö gladde sig mer åt Tarjeis brons än Johannes guld

Uppdaterad
Publicerad

Johannes Thingnes Bö vann sprinten över 10 km. Med sig på pallen fick han storebror Tarjei Bö för första gången individuellt på ett OS.

– Det är ingenting annat än väldigt, väldigt underbart, säger Johannes.

Mamma Aslaug Hildegunn Thingnes Bö gladde sig mest åt bronset.

– För att vara helt ärlig så är jag mycket mer glad för Tarjeis medalj. Bronset var lika bra som ett guld, säger modern som skakade av nervositet till Verdens Gang.

OS i Peking 2022

De kramade om varandra länge och innerligt efter loppet som fulländade familjelyckan ända bort till Stryn i Norge.

– Det är så häftigt. Vi har varit lyckosamma och gjort det i världscupen. Det har varit fantastiska upplevelser och det största vi gjort fram till nu i våra karriärer, men det här överträffar allt. Det är den största scenen, säger 33-årige Tarjei Bö efter sin första individuella OS-medalj till NRK.

Missade medalj med det sista skottet på distansen

Efter medaljmissen i det sista skottet på distansen över 20 km började Tarjei Bö umgås med tanken att det aldrig skulle bli någon individuell olympisk medalj.

– Nu gick det vägen på första försöket efter det. Det susar i huvudet och det har varit tufft mentalt, säger Tarjei Bö.

Om Tarjei fått ner det sista skottet på distansen skulle han ha tagit bronset och puttat ner lillebrodern Johannes från pallen. 

– Vi har haft en speciell säsong där Johannes kämpat väldigt hårt för att komma tillbaka som världens bästa skidskytt. Och nu visar han att han är det, säger Tarjei om Johannes.

”I dag var det plats för oss bägge”

– I dag var det plats för oss bägge. Det är ingenting annat än väldigt, väldigt underbart, säger Johannes.

Även Sebastian Samuelsson, som var 13,1 sekunder från Tarjei Bö och bronset, gladdes åt brödralyckan och framför allt att åt storebrodern.

– Det är den mest välförtjänta OS-medaljen på länge. Är det någon som förtjänar det så är det han. Tarjei har varit med i världstoppen väldigt länge och inte tagit någon olympisk medalj förrän nu. Det är en fantastisk kille, berömmer Samuelsson.

Johannes och Tarjei är del av en fem personer stor syskonskara. Johannes är den enda som tagit tilläggsnamnet Thingnes för att hedra sin morfar.

KLIPP: Samuelsson tappade medaljen i spåret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet