NRK:s expert Ola Lunde lever sig med i skidskyttet när han kommenterar. Lite väl mycket, om du frågar Ingrid Tandrevold. Foto: TT

Norsk kommentator skrek så att skidskytt fick ta om ett skott

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Öberg hindrade en norsk trippel på pallen i Kontiolahtis jaktstart över 10 km. I alla fall om man får tro sexan Ingrid Tandrevold. En norsk expertkommentator ställde till det vid ett av skyttena genom att skrika för mycket.

– Att det inte blev tre på pallen i dag får vi väl skylla på Ola Lunde, säger Tandrevold.

Till skillnad mot de svenska kommentatorerna var de norska på plats på skyttevallen i Kontiolahti. I upphetsningen av att Tiril Eckhoff sköt fullt i det tredje skyttet skrek experten Ola Lunde så mycket att det störde skyttarna som stod på vallen och koncentrerade sig på sina skott.

– Jag har en gås oplockad med Ola Lunde. När du har varit med i skidskyttecirkusen så länge som han så vet du att skjutbanan är en tyst zon, men när Tiril sköt fullt hus på första stående var jag tvungen att ta om mitt första skott eftersom hans skrik ekade över hela stadion så det skakade, säger Tandrevold till NRK. På grund av pandemin var stadion utan åskådare och kommentatorn hördes därför mer än vanligt.

Corona och idrott

Att det var sista dagen var tur för Lunde, tror Tandrevold.

– Det var tur att det var sista dagen eftersom jag tror att han skulle fått ett gult kort av skjutbanechefen för det där, ler Tandrevold med glimten i ögat bakom sitt munskydd.

”Hon får börja med öronproppar”

Hans glädje gick alltså ut över din skjutning?

– Att det inte blev tre (norskor) på pallen i dag får vi väl faktiskt skylla på Ola Lunde, hehe, säger Tandrevold. Vi får ta igen det i Hochfilzen och nu är vi alla fall där vi vill vara (placeringsmässigt), säger Tandrevold, vars Norge fick sin stafettsvit med sju raka världscupsegrar bruten av Sverige igår då man blev åtta.

Lunde tar kritiken med ro.

– Jag tror att Ingrid måste koncentrera sig mer på skyttet. Hon borde inte höra någonting och om hon har problem med det kan hon börja med öronproppar, som många av de andra använder, svarar Lunde.

Skrek du mycket när Tiril sköt fullt?

– Det gjorde jag verkligen. För det är en del av att kommentera. Under coronatider är jag nästan ensam där, säger Lunde och tillägger att han nu förväntar sig 20 och inte 19 träffar från Tandrevold i Hochfilzen eftersom NRK inte kommer att vara där.

Tandrevold hade 18 träffar i dag och var 28 sekunder från Hanna Öbergs tredjeplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet