Konstverket som ska hylla Marte Olsbu Röiseland tar form. Foto: Privat

Olsbu Röiseland får egen staty i hembyn

Uppdaterad
Publicerad

Marte Olsbu Röiseland gjorde braksuccé  med tre guld och två brons vid OS i Peking. Nu föräras OS-drottningen i skidskytte en egen staty utsågad i trä i hemkommunen Froland.

– Jag känner mig lyckligt lottad som har en hemstad som uppskattar det jag gör, säger Olsbu Röiseland. 

Den lilla kommunen i södra Norge med 5500 invånare är stolt över sin superstjärna som nu ska få sitt eget konstverk, vackra utsnitt med motorsåg i grova trästammar.

– När du kommer från Froland är det svårt att komma på något som inte har med Marte att göra. Hennes prestatationer är en sak men sättet som hon är på och sättet som hon representerar hembygden gör oss stolta, säger Tore Konnestad om statyn till NRK.

OS i Peking 2022

Olsbu Röiseland är stolt över uppmärksamheten och trästatyn.

Ekorrstaty vandaliserad

– Det är jätteroligt. Jag känner mig lyckligt lottad som har en hemstad som uppskattar det jag gör, säger hon.

Sedan tidigare står det fyra statyer i trä med ekorrmotiv runt om i Froland och en av dem blev namngiven efter Olsbu Röiseland redan före framgången i OS. En av dem har blivit vandaliserad med en motorsåg och tanken är att den nya statyn, som ska stå klar inom 14 dagar, ska ersätta den gamla.

Enda medaljmissen för Olsbu Röiseland kom i damstafetten, som Sverige vann, där Norge slutade fyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet