Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Ponsiluoma var kritisk mot arrangören efter herrarnas jaktstart. Foto: SVT

Martin Ponsiluoma rasande efter jaktstarten: ”Jag kokar inombords”

Uppdaterad
Publicerad

Flera av åkarna var rasande efter de isiga förhållandena i Le Grand Bornand utanför Annecy.

– Det är en katastrof, jag kokar inombords, säger Martin Ponsiluoma.

Arrangören hade försökt att salta i kurvorna men det hjälpte inte. Starten sköts upp en kvart för att preparera banan ytterligare.

– Jag kom inte framåt. Det var riktigt frustrerade därute. Skidorna bara försvinner under en. Det är som blankis. Man skulle kunna ha kört Ski Classics och stakat runt lika fort. Jag förstår inte hur de kan ha gjort ett så dåligt jobb och inte gått ut och pistat innan, fortsätter Ponsiluoma.

Skojades om att det var en skridskotävling

Det skojades i Le Grand Bornand om att det var en skridskotävling.

– Jag antar att de pistade spåren i går kväll men det har varit väldigt kallt i natt och frusit på. De kanske skulle gått ut och pistat en gång till i morse för att riva upp det och då hade vi fått ”socker” i stället men det hade de nog uppskattat, säger experten Helena Ekholm.

Hon får medhåll av legendaren Ole Einar Björndalen.

– Jag tycker att det är dumt. Jag tycker att det är uselt av IBU, säger ikonen enligt VG.

”De sämsta förhållanden jag haft”

Sebastian Samuelsson plockade elva placeringar från 17:e till sjätte. Men han var sammanbiten efteråt.

– Det är de sämsta förhållanden jag haft någonsin från Sverige-cup till världscup. Det är synd när de haft så bra förutsättningar att jobba med och så gör de det så otroligt dåligt. Det här ska arrangören men även IBU (internationella skidskytteförbundet) ha stor kritik för eftersom de på ett sätt förstör den här tävlingen, säger Sebastian Samuelsson.

– Vi fick veta tio minuter innan start att de lagt om banan för att undvika den värsta kurvan så det var väldigt, väldigt speciellt. Det är trist med tanke på hur fint det kunde ha varit i dag, fortsätter Samuelsson.

Även damloppet sköts upp en kvart.

Schweizaren Jean-Marc Chabloz, svensk skyttetränare, som sitter i juryn, säger till SVT Sport att de ändå gjorde sitt bästa och saltade i kurvorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.