Sebastian Samuelsson är en av dem inom skidskyttet som hotats till livet. Arkivbild. Foto: TT

Ryska hot mot skidskytteledare

Publicerad

Det är inte bara Sebastian Samuelsson i skidskyttevärlden som har fått hot från Ryssland efter att ha tagit ställning i kampen mot dopning.
Nu berättar tjecken Jiri Hamza, vice ordförande i Internationella skidskytteförbundet (IBU), om hoten som han och andra skidskytteledare fått.
– Några ryska ledare hotade oss, inklusive familjerna. De ville tysta oss, säger Hamza.

– Det var en tuff tid men jag är glad att vi inte gav upp, säger Hamza.

Sebastian Samuelsson bojkottade världscupavslutningen i Ryssland i våras på grund av dopningsfallen och dopningsmisstankarna mot ryska skidskyttar.

Sedan han började uttala sig om dopning har han fått ta emot hot.

– Hoten har handlat om allt från att det finns de som hoppas att jag och hela min familj ska få cancer och dö till att jag borde dödas av IS-terrorister, säger Samuelsson till Expressen.

IBU:s förre ordförande Anders Besseberg och förbundets generalsekreterare Nicole Resch har anklagats för att ha täckt upp för dopade ryssar under OS. Besseberg avgick därför tidigare i år och ersattes av svensken Olle Dahlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer