Samuelsson fyra – behåller andraplatsen i totala världscupen

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en fjärdeplats för Sebastian Samuelsson i jaktstarten i Holmenkollen.

Därmed behåller han sin andraplats i den totala världscupen med en tävling kvar att åka.

– Det kändes lite bättre i dag. Det varit en tuff vinter med många tävlingar på slutet och jag tror att det är fler än mig som är slitna, säger Samuelsson.

Tyske veteranen Erik Lesser, som slutar efter säsongen, vann jaktstarten.

Trots att det känts som att han haft en sjukdom i kroppen under hela veckan lyckades Sebastian Samuelsson fixa en tredjeplats och viktiga världscuppoäng i fredagens sprint i Holmenkollen.

Inför lördagens jaktstart låg 24-åringen på en andraplats i totalen, 280 poäng från suveränen Quentin Fillon Maillet i topp men med bara åtta poäng ner till trean Emelien Jacquelin, tio till fyran Sturla Holm Lägreid och tolv till femman Vetle Sjöstad Christiansen.

Två bom i tredje skyttet

Det började också bra för Samuelsson som, precis som Lägreid (etta i sprinten) och Fillon Maillet (tvåa i sprinten), sköt fullt i det första skyttet.

I det andra började det dock hända saker, Lägreid missade ett skott samtidigt som Samuelsson sköt fullt och vips hade han häng på norrmannen.

Två Samuelsson-bom i det tredje skyttet höll på att förstöra dagen, men två missar av Lägreid och en av Christiansen i det sista skyttet samtidigt som Samuelsson sköt fullt innebar att han till slut kunde bärga en fjärdeplats, en placering bakom Lägreid, men före både Christansen (femma) och Jacquelin som slutade långt ner i resultatlistan.

– Jag är nöjd, jag gör ett bra lopp, synd på de två bommarna, men jag tar med mig att jag stirrade ner prickarna samtidigt som Vetle (Christiansen) svajade som tusan på sista stå, det kanske är ett tecken inför morgondagen. Det var i alla fall skönt att få ta det lugnt på slutet och spara krafter inför morgondagen för det kommer att bli tufft, säger Samuelsson.

Därmed behåller Samuelsson sin andraplats i den totala världscupen där ingen svensk herre placerat sig bättre än sexa sedan Mikael Löfgren vann 1993. Ett lopp återstår, morgondagens masstart över 15 kilometer som sänds i SVT1.

Veteranen vann

I skymundan stod Martin Ponsiluoma för en fin insats och åkte upp sig från en tionde till en sjätte plats.

Vann gjorde den tyske veteranen Erik Lesser, som annonserat att han slutar efter den här säsongen.

Totala världscupen

1) Quentin Fillon Maillet, Frankrike, 969 poäng

2) Sebastian Samuelsson, Sverige, 687

3) Sturla Holm Lägreid, Norge, 682

4) Vetle Sjöstad Christiansen, Norge, 670

5) Emilien Jacquelin, Frankrike, 658

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.