Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sebastian Samuelssons kritik mot Karl-Erik Nilsson: ”Svårt att se att han ska kunna sitta kvar” Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Sebastian Samuelsson om Karl-Erik Nilsson: ”Klart det skadar förtroendet”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson menar att förtroendet för RF:s ordförande Karl-Erik Nilsson är klart sämre efter dennes agerande den senaste tiden.

– Jag har ju väldigt svårt att se att han ska kunna sitta kvar, säger Sebastian Samuelsson till SVT Sport.

Riksidrottsförbundets styrelse hade i dag ett krismöte där Karl-Erik Nilssons agerande den senaste tiden diskuterades och där han fick förklara situationen.

En situation som kan sammanfattas med att Nilsson i sin roll som förste vice president i Uefa, enligt Sky Sports, uppges ha röstat för att låta Ryssland på ungdomsnivå återigen få delta i internationella mästerskap. Nilsson menar själv att han enbart röstat för att låta en utredning titta på situation.

– Det är klart att det skadar förtroendet för Karl-Erik Nilsson väldigt mycket. Att han först förnekar att han röstat överhuvudtaget och sedan ger en konstig förklaring. Det är mycket som är konstigt med den här historien i hur han svarar på frågor, säger Sebastian Samuelsson.

– Det som blir extra problematiskt med det här är att Karl-Erik Nilsson ska representera svensk idrott. Svensk idrott har ju en tydlig inställning i den här frågan och han (Karl-Erik Nilsson) har inte röstat så.

”Blåser väldigt tråkiga vindar”

Inom flera sporter och instanser har det börjat luckras upp i Rysslandsfrågan. Paralympics beslutade i fredags att låta ryska deltagare få delta i Paris 2024.

– Jag tycker att det blåser väldigt tråkiga vindar just nu. Man öppnar upp i Paralympics och välkomnar ryssarna och IOK har möte i frågan om några veckor.

– Jag hoppas att opinionen är tillräckligt stark för att fortsätta hålla borta ryssarna. Inom skidskyttet har det varit väldigt tydligt att de inte ska vara med och den linjen ligger ju fast.

Känner du att idrottare och konkurrenter också börja vackla i frågan?

– Nej, jag tycker att idrottsrörelsen på den nivån står stark. Jag sitter med i de aktivas kommitté inom internationella skidskytteförbundet och jag upplever ett väldigt starkt stöd för situationen, som den är nu, ska fortsätta. Det handlar om att visa solidaritet med Ukraina.

SVT Sport har sökt Karl-Erik Nilsson under dagen som avböjer att kommentera.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder: Därför är Karl-Erik Nilsson i blåsväder Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.