Skidskyttet väljer inte att sätta stopp för fluorvallan. Foto: Bildbyrån

Skidskyttarna går emot Fis – förbjuder inte fluorvallan

Uppdaterad
Publicerad
Det Internationella skidskytteförbundet (IBU) väljer att inte gå på det Internationella skidförbundets, Fis, linje och förbjuda fluorvallan.
IBU kommer istället att tillsätta en utredning för att titta närmare på problemet, det står klart efter att förbundet hållit styrelsemöte under tisdagen.

EU kommer från och med den 4 juli 2020 att förbjuda försäljning av ett fluorbaserat ämne, som används vid skidvallning.

Därför var det inte speciellt förvånande att det Internationella skidförbundet i lördags kom överens om att från och med nästa säsong förbjuda alla vallor som innehåller fluor. Detta som en del i ett hållbarhets-och miljömässigt synsätt.

Mer förvånande är kanske att det Internationella skidskytteförbundet, IBU, går emot både Fis och EU i frågan.

På dagens styrelsemöte i tyska München bestämde förbundet att de istället kommer tillsätta en utredning, bestående av externa experter, som kommer titta närmare på problemet.

”Det är för att få mer kunskap om problemet och för att försäkra så att det blir rättvisa förhållanden i skidskytte, skriver IBU i ett uttalande.

De betonar dock att de anser att det finns en risk för både hälsan och miljön relaterad till fluoranvändning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer