Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mardrömsdag för Sebastian Samuelsson. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Sverige missade VM-medalj efter Sebastian Samuelssons fiaskoskytte

Uppdaterad
Publicerad

Sverige lyckades inte försvara bronset i mixedstafetten från 2021 års skidskytte-VM.

När Oberhof-VM inleddes blev det en svensk niondeplats – efter att Sebastian Samuelsson tvingats till tre straffrundor på det liggande skyttet.

– Jättejobbigt, säger Samuelsson – som inte vet varför det gick så dåligt som det gjorde.

Den svenska laguppställningen var exakt likadan som i Peking-OS förra året: Hanna Öberg, Elvia Öberg, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson.

Och precis som då blev det alltså en missad medalj.

Flera åkare bommade

Men medaljchansen fanns ända till det nästa sista skyttet. Sebastian Samuelsson kom dit som fjärde man – bara 23 sekunder från ledningen.

När två av de framförvarande, Frankrikes Quintin Fillon Maillet och Norges Johannes Thingnes Bö, bommade tre skott fanns goda möjligheter för Samuelsson att avancera. Men det blev precis tvärtom – den svenske stjärnan tvingades till tre straffrundor.

– I stående börjar jag fatta att något måste vara fel med vapnet. I liggande kan man känna om det är bra dåliga skott, men det kan vara svårt att veta riktigt för man vet inte hur långt ifrån kanten man är. Men i stående känner jag att jag håller still och känner mig bra och tycker att jag skjuter bra skott. Men jag bommar i alla fall, så då börjar jag tänka att något måste var fel på vapnet eller att dioptern fått en smäll, förklarade han, och fortsatte:

– När man pratar med tränaren efteråt så har jag förstått att mina skott i liggande är så grova och så höga. Och samma sak i stående, det är väldigt högt. Så något har hänt med vapnet, det måste vara så.

KLIPP: Samuelssons intervju med SVT efter loppet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter mardrömsskyttet hade Samuelsson gråten i halsen

”Något skumt”

Samuelssons bommar var grova svåra att förklara.

– Något skumt har hänt, för det här händer inte ”Sebbe” liksom, han är mycket bättre än så och kan inte bomma så grovt. Jag kan inte förklara det, men det är jättetråkigt, sade den svenske skyttetränaren Jean-Marc Chabloz.

”Hade en bra chans”

Samuelsson åkte i mål som nia, efter att han bommat ytterligare tre skott i det stående skyttet.

– Väldigt tråkigt, för vi hade en bra chans i dag och jag var sugen på att ta medalj, säger Samuelsson med gråten i halsen.

 Vann gjorde Norge, efter att ha åkte förbi Italiens Tommaso Giacomel på den avslutande rundan. Bronset gick till Frankrike.

1) Norge (Ingrid Landmark Tandrevold, Marte Olsbu Røiseland, Sturla Holm Laegreid, Johannes Thingnes Bø), 1.04.41,9 (1+9), 2) Italien (Lisa Vittozzi, Dorothea Wierer, Didier Bionaz, Tommaso Giacomel), +11,6 (0+6), 3) Frankrike (Julia Simon, Anais Chevalier-Bouchet, Emilien Jacquelin, Quentin Fillon Maillet), +55,9 (0+9), 4) Österrike, +59,2 (0+3), 5) Tjeckien, +1.09,4 (0+7), 6) Tyskland, +1.26,5 (1+9), 7) Schweiz, +1.49,5 (0+5), 8) Kanada, +2.22,8 (0+9), 9) Sverige (Hanna Öberg, Elvira Öberg, Martin Ponsiluoma, Sebastian Samuelsson), +2.33,8 (3+15), 10) Ukraina, +2.45,3 (0+7).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.