Johanna Skottheim känslosam efter premiären. Foto: SVT

Skottheim: ”En sådan lättnad – betyder jättemycket”

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Skottheim, 27, inledde förra säsongen jättebra, men sedan dalade formen och resultaten uteblev. I dagens sprintpremiär i Idre blev hon fyra med fullt skytte.

– Det är en sådan lättnad. Jag har inte haft ett lätt år, så det betyder jättemycket för mig att få en sådan här start, säger hon till SVT Sport.

Johanna Skottheim deltog i VM i våras, men efter det fick hon ingen plats i världscupen. Nu berättar hon om hur hon upplevde säsongen.

– Förra säsongen var jättetuff för mig och det har varit en jättetuff kamp för mig hela året. Jag har tagit dag för dag för att komma på rätt väg. Bara att få stå på start var jättekul för mig. Att göra ett så här bra lopp med allt som är bakom, det är så skönt, säger hon och fortsätter:

– Det är absolut inte så att jag flyger fram rent fysiskt, men bara att hålla ihop min raceplan och att njuta av att få tävla betyder jättemycket.

”Återhämtningen blev sämre och sämre”

Tränaren Johannes Lukas berättar att återhämtningen inte har fungerat.

– Det började egentligen efter att framgången kom. Återhämtningen blev sämre och sämre, sämre sömnkvalitet. Och sedan blev det tuffare för varje vecka. Vi har verkligen anpassat hennes träningsprogram vecka för vecka. Kroppen var inte redo för att träna fullt ut, säger han.

Lukas tvivlar inte på Skottheims kapacitet.

– Det har varit ett tufft år och vi är inte på toppen än, men vi tror på henne och har stöttat henne hela året. Hon har visat att hon har hög kapacitet och nu ska vi hålla vår plan och ha återhämtningsfokus.

Linn Persson vann sprinttävlingen i Idre före Elvira Öberg och italienska Lisa Vittozzi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.