Stående skyttet sänkte de svenska pallchanserna

Uppdaterad
Publicerad

Efter det liggande skyttet var det dubbelt svenskt i topp.

Men det stående skyttet sänkte både Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson.

Där bommade båda dubbelt.

– Det var inte bra, konstaterar skyttetränaren Johan Hagström.

Det såg ut att kunna bli en riktig svenskdag i skidskyttemeckat Ruhpolding.

Efter det första, liggande skyttet, var det nämligen dubbelt svenskt i topp. Både Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma hade åkt snabbt och skjutit fullt, och Ponsiluoma var i ledning, 2,7 sekunder före Samuelsson.

Likadant skytte

Men efter det stående skyttet såg det inte lika bra ut. Där sköt de båda svenskarna identiskt. De inledde och avslutade med en bom – och därmed var de svenska seger- och pallchanserna i princip borta.

– Med fullt kör han ju för seger. Men nio hade räckt bra också, konstaterade SVT Sports expert Björn Ferry efter Ponsiluomas skytte.

”För ivrigt”

Skyttetränaren Johan Hagström hade sin analys klar:

– Det var lite för ivrigt, de låg på lite för mycket. Det skulle gå fort och de visste vad de sköt för, sade han, och lade sedan till:

– Det var inte bra.

”Verkligen en superchans”

Ponsiluoma blev, trots sina två bommar, bäste svensk. Han slutade på 14:e plats, 57,6 sekunder efter segraren Quentin Fillon Maillet.

– Det var ett riktigt bra lopp fram till stående. Det var verkligen en superchans jag hade, att skjuta riktigt bra i dag. Sen hade jag det svårt i stå. Jag tyckte det var halt, och jag spände mig väldigt mycket i benen och jag fick inte till någon perfekt ståserie, säger Ponsiluoma till SVT Sport.

Världscupledaren vann

Samuelsson var 4,3 sekunder efter Ponsiluoma.

Vann dagens sprint gjorde alltså den franske världscupledaren Quentin Fillon Maillet, efter ett fullt skytte. Vinsten var hans blott andra sprintseger i karriären.

– Det var ett perfekt lopp för mig i dag, säger han till SVT Sport, men tar inte ut några OS-framgångar i förväg – trots sina fina resultat:

– Jag tar inte ett OS-guld bara för att jag har en gul eller röd väst på mig. Jag måste göra ett bra jobb i OS också.

KLIPP: Martin Ponsiluoma efter bommarna i stående: ”Halkade runt”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.