Stina Nilsson får ordinarie plats i landslaget. Foto: TT

Stina Nilsson får ordinarie plats i landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson tar nästa steg i skidskyttekarriären.

27-åringen får en ordinarie plats i landslaget nästa säsong.

– Vi har sett många positiva saker det här året, hon kan bli jättebra, säger huvudtränaren Johannes Lukas.

Stina Nilsson har haft en så kallad utvecklingsplats i skidskyttelandslaget sedan hon valde att byta sport från längdskidor till skidskytte i mars förra året.

I januari gjorde hon sin första internationella skidskyttetävling i IBU-cupen och två månader senare fick hon chansen i världscupen.

Nu står det klart att Stina Nilsson får en ordinarie plats i det svenska skidskyttelandslaget, tillsammans med givna namn som Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson.

”Utvecklats”

– Hon har utvecklats varje vecka, varje tävling och gjorde en väldigt fin avslutning i världscupen. Hon förtjänar en plats i A-laget nu på samma villkor som de andra för att ta nästa kliv, säger huvudtränaren Johannes Lukas till SVT Sport.

Stina Nilsson imponerade i världscupdebuten i Östersund där hon blev 26:a i sprinten och 22:a i jaktstarten.

Nu siktar hon på att ta en ordinarie plats i världscuptruppen.

Johannes Lukas säger att hon har tagit chansen när hon fått den.

”Kommer ta flera år”

– Det man sett nu i världscupen så är det kanske lättare för henne att tävla i en miljö med de bästa i världen. Att hon anpassar sig till miljön och verkligen kan visa vad hon kan. Utmaningen är momentet att komma in mot vallen och verkligen lugna ner sig lite. Att byta lite mellan längdåkningsstilen och skyttestilen. Den växeln är svår i skidskytte och samtidigt får man inte tappa tid på vallen. Det är en process som tar tid, det kommer ta flera år men hon har tagit stora kliv hela året så vi är nöjda med hennes utveckling.

Hur bra kan hon bli?

– Det är väldigt svårt att säga efter ett år, men som sagt: man har sett många positiva saker det här året. Hon kan bli jättebra.

Den svenska truppen liknar till stora delar förra årets. Totalt består A-landslaget av 14 åkare, varav trion Tilda Johansson, Malte Stefansson och Oskar Brandt är uttagna på utvecklingsplatser.

Sverige har sex herrplatser i världscupen nästa säsong vilket öppnar för fler åkare att få chansen att visa upp sig på högsta nivå.

KLIPP: Hanna Öberg och Jesper Nelin vann överlägset (28 mars 2021)

Fakta: A-landslaget 2021/22

Hanna Öberg, Piteå Skidskytteklubb

Linn Persson, SK Bore

Elvira Öberg, Piteå Skidskytteklubb

Mona Brorsson, Finnskoga IF

Johanna Skottheim, Lima SKG

Anna Magnusson, Piteå Skidskytteklubb

Stina Nilsson, Lima SKG

Sebastian Samuelsson, I21 IF

Jesper Nelin, Piteå Skidskytteklubb

Martin Ponsiluoma, Tullus SG

Peppe Femling, Piteå Skidskytteklubb

Utvecklingsplatser:

Malte Stefansson, Oxbergs IF

Tilda JohanssonAnundsjö SKF

Oskar Brandt, I2 IF

Källa: Svenska skidskytteförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.