Svensk tar över skidskytteförbundet

Publicerad

Svensken Olle Dahlin blev i dag utsedd till ny ordförande i det internationella skidskytteförbundet. Dahlin fick 39 av 51 röster på kongressen i Kroatien.
– Det känns väldigt bra att det finns en så stark majoritet bakom mig. Det kommer att underlätta jobbet framöver, säger han till SVT Sport.

Efter den turbulenta tiden i internationella skidskytteförbundet, IBU, valdes i dag en ny ordföranden. Valet föll på svenska Olle Dahlin som fick majoriteten av rösterna. Lettiska motståndare Baiba Broka fick endast tolv av rösterna.

– Till att börja med att har jag en gedigen skidskyttebakgrund och det program jag hade var nog det som fällde avgörandet. Rörelsen känner mig väldigt väl, säger Dahlin.

Dahlin står nu inför uppgiften att rensa upp i förbundet och återvinna förtroendet. Rollen sträcker sig över en mandatperiod på fyra år. Tidigare idag röstade också kongressen mot att Ryssland skulle återfå sin status som fullvärdig medlem i IBU.

– Det första för mig är att lyssna med Ryssland om hur de själva ser på arbetet mot att bli fullvärdig medlem. Alla åtgärder som ska göras. Det tog jag också upp då den nya ryska ordföranden gratulerade mig, säger Dahlin.

Det som på förhand talade emot Dahlin var att han suttit med i styrelsen länge och därför ansåg vissa att han hängde ihop med Anders Besseberg och mutskandalen (den tidigare ordföranden).

Det är första gången på 25 år som en ny IBU-ordförande valdes. Anders Besseberg har suttit på posten sedan 1993.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer