Ingrid Tandrevold firar jul i de italienska alperna. Foto: TT

Tandrevold avstår julfirande i Norge för att undvika ny kollaps

Uppdaterad
Publicerad

Ingrid Tandrevold skippar det norska julfirandet och stannar kvar på hög höjd i Italien – för att undvika  en upprepning av kollapser som kantat hennes karriär.

– Det är det jätteviktigt att få in lite extra höjdträning, säger Tandrevold.

Tandrevold har den här säsongen fått ta ett större ansvar sedan Norges två största namn Marte Olsbu Röiseland och Tiril Eckhoff avstått tävande på grund av utdragna hälsoproblem.

26-åringen har fått en bra start på säsongen och är femma i den totala världscupen efter bland annat tre pallplatser.

Hon har en historik av kollapser bakom sig. Allra mest smärtsamt var när hon vid jaktstarten över 10 km i OS i Peking på hög höjd i vintras kämpade med Elvira Öberg om silvret och fullständigt gick in i väggen och tappade en minut den sista kilometern. Det var plågsamma bilder som nådde långt utanför skidskyttevärlden.

”97 misslyckade idrottare”

För att hålla kroppen i schack försöker Tandrevold nu lägga in så mycket höghöjdsvistelser som möjligt, ett led i att undvika kollapser och en väg mot OS i Antholz (Milano) om drygt tre år. Det gör att hon avstår julfirande hemma i Norge och stannar kvar i de italienska alperna.

– För mig är det jätteviktigt att få in lite extra höjdträning. Det finns några som har lätt för att anpassa sig till hög höjd, och så finns det några som inte har det och jag hör till dem, säger Tandrevold till NRK.

Hon försöker även ha en positiv inställning till sporten, där det mentala betyder så mycket.

– Det är inte så att alla når sina mål, det är omöjligt. Det brukar vara tre på pallen och 97 misslyckade idrottare. Det fick mig att inse att jag måste våga njuta av vägen mot målet mer än jag har gjort, säger Tandrevold.

Världscupen gör återstart i Pokljuka, Slovenien, 5-8 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.