van der Poel: ”Ingen hade köpt en saga med ett så bra slut”

Uppdaterad
Publicerad

Det var en avslappnad Nils van der Poel som mötte pressen efter sitt guld i allround-VM.

– Om jag skrivit en saga hade ingen köpt ett så bra slut, säger den nyblivne mästaren med ett stort leende.

Det var ett  leende som bara växte efter allround-VM-guldet, detta följt efter två VM-guld och två OS-guld som fullbordade en kort men meritmässigt komplett karriär. Han gjorde allt under ett drygt år, en saga i skridskosporten och ett stycke svensk idrottshistoria. 

– Jag har försökt hantera glädjetårar. Jag var här med farsan och kollade på allround-VM när jag var tolv. Det är coolt att få vinna det, säger van der Poel som direkt efter guldet kramade om pappa Göran och systern Hanna som på läktaren fick uppleva tävlingen live i Vikingaskeppet i Hamar som byggdes inför OS i Lillehammer 1994.

”Är rätt överraskad”

Han krossade Patrick Roest med 44 sekunder på avslutande 10000 meter. Nederländaren som åkte efter van der Poel hade råd att ta stryk med 21,72 sekunder men hade inte en chans medan varvtiderna smulades sönder.

– Även om jag visste att det här skulle kunna ske är jag rätt överraskad, så otroligt förlösande men ändå lättsamt, säger van der Poel.

När började du tro på seger?

– När han går upp på ett fyra (31,4) och ett fem (31,5) och gör det två gånger i rad, då fattar vi att han inte kommer att hålla, reflekterar han över loppet och gläder sig åt att ha tagit över legendaren Sven Kramers banrekord med över nio sekunder. Innan loppet trodde han att oddsen att lyckas ta guldet bara var 20 procent.

– Det var kul att ta banrekordet, jag missade ju det i går. Jag har en fördel av att det var så många lopp på kort tid eftersom jag har återhämtningskapaciteten, säger han.

En karriär i ett sagoskimmer

van der Poel beskriver ofta sin karriär i ett sagoskimmer. Så även i dag när cirkeln är på väg att slutas.

– Om jag skrivit en saga hade ingen köpt ett så bra slut, beskriver van der Poel sin karriär som tar slut på elitnivå nästa vecka med världscupavslutningen i Heerenveen.

Det var annars en stukad van der Poel som kom till Hamar med sina dubbla OS-guld som en tyngd runt halsen.

– Vi var inte alls positiva för fem dagar sedan men fick ett hopp i fredags när isen visade sig vara bättre än vad vi trodde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.