Smederna är regerande mästare. Foto: Bildbyrån

Bekräftat: Smederna kommer inte till start

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart hur elitserien i speedway kommer att se ut 2020. Det blir en serie med åtta lag då regerande mästaren Smederna inte kommer till start.

– Det finns inga möjligheter för oss att köra, säger ordförande Tobias Spångberg till SVT Sport.

Det blir alltså åtta klubbar som kör elitserien som börjar tisdagen den 11 augusti. Eskilstunalaget Smederna kommer inte till start då de inte har råd att köra utan publik.

– Om ligan körs utan publik så finns det inga möjligheter för oss att köra. Publiken är i runda slängar 50 procent av alla intäkter och kör man utan hälften av intäkterna så blir det svårt att få ihop det i slutet av året, säger ordförande Tobias Spångberg till SVT Sport.

Ingen bestraffning

Smederna bestraffas inte på något sätt av förbundet Svemo.

– De har sagt att på grund av rådande läge i världen och i Sverige så kommer det inte att bli konsekvenser för de klubbar som inte deltar i år.

Vad säger supportrarna om ert beslut?

– De supportrar jag har pratat med håller med om att det är ett väldigt bra beslut. Då vi förklarar hur vi tänker och långsiktigheten i det här.

Och förarna då?

– Det är klart de tycker det är tråkigt att det inte blir någon körning här om det inte blir någon publik. Det är ju det de lever på, så för dem blir det ju svårt.

Nya regler

Elitserielagen kommer att köra med sex förare istället för sju. Serien kommer att genomföras som en enkelserie, men för att få ihop lika många hemma- och bortamatcher för lagen kör man en ”derbyomgång”. Finalen i elitserien körs första veckan i oktober.

– Alla klubbarna har fått ett beting under de senaste veckorna, att gå till sina sponsorer och se över hur vi tillsammans och ekonomiskt kan klara av en publikfri serie. Många sponsrar även med hjärtat och tycker det är kul att vi kommer igång. På så sätt har vi kunnat säkerställa in viss intäktsmassa, samtidigt som alla jobbat på kostnadssidan, där vi bland annat för med sex förare, säger Mikael Holmstrand, vice ordförande i ESS.

Varje klubb har också fått 560 000 kronor från Riksidrottsförbundet genom det så kallade coronastödet.

KLIPP: Smederna ställer inte upp utan publik

Premiäromgången

Lejonen–Masarna

Vetlanda–Dackarna

Indianerna–Rospiggarna

Piraterna–Västervik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.