Foto: Bildbyrån

Speedwayligan: ”Inte genomfört någon övertalningskampanj”

Uppdaterad
Publicerad

På grund av att ingen publik tillåts på arenorna kommer Smederna inte till start i årets Elitserien – den ekonomiska smällen är för hård.

Elit Speedway Sverige, ESS, har gjort vad man anser sig kunnat för att få de trefaldiga regerande mästarna att komma till start.

– Dörren har varit vidöppen och de har deltagit i alla samtal. Sedan har vi inte genomfört någon övertalningskampanj, säger Mikael Holmstrand, vice ordförande i ESS.

I början på juni meddelade Smederna att man kommer avvakta till den 20 juli med att lämna besked om man tänker delta av årets Elitserien eller inte.

– Vi är positiva till en start den 11 augusti men vi måste få ett besked om det blir publik på matcherna. Vi kan inte köra en säsong utan publik, det är för stor del av våra intäkter, sa Smedernas ordförande, Tobias Spångberg till SVT Sport den 9 juni.

I dag meddelade ESS att Smederna valt att dra sig ur serien, som nu kommer genomföras med åtta lag.

– Jättesynd, klart man vill att ligan ska vara intakt. Alla klubbar är viktiga och vi behöver varandra för att ha någon att köra mot, säger Holmstrand.

”Dörren har varit vidöppen”

Enligt ESS har Smederna kommit fram till att det är ohållbart för klubben att genomföra säsongen utan publik. Exakt hur resonemanget förts kan ESS dock inte kommentera.

– Vi hade två styreselmöten i förra veckan och i tisdags hade vi ett möte där man slutligen meddelade att de inte kommer till start. Jag har ingen insyn i hur deras styrelsearbete har sett ut för att komma fram till det här.

Enligt Holmstrand har ESS hela tiden jobbat för att Smederna ska kunna delta.

– Dörren har varit vidöppen och de har deltagit i alla samtal. Sedan har vi inte genomfört någon övertalningskampanj.

Klipp: Smederna ställer inte upp utan publik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.