Fredrik Lindgren talar ut om depressionen. Foto: Bildbyrån

Fredrik Lindgren om depressionen: ”Väldigt mörker”

Uppdaterad
Publicerad

Speedwaystjärnan Fredrik Lindgren talar nu ut om hur han de senaste åren drabbats av depression.

– Jag var nere i ett väldigt mörker, man kan säga depression, säger han till Nerikes Allehanda.

Fredrik Lindgren, 36, är en av Sveriges främsta speedwayförare. Under 2020 körde han hem sin andra individuella VM-medalj och 2021 körde han hem en femteplats i VM-serien innan han i oktober plötsligt meddelade att han inte fullföljer säsongen.

Anledningen då var att Lindgren inte mådde bra varken fysiskt eller psykiskt efter två allvarliga coronainsjukningar.

I en intervju med Nerikes Allehanda talar den 36-årige Örebroaren nu ut om att han också hamnade i depression.

– Jag var nere i ett väldigt mörker, man kan säga depression. Det var inte jag, utan mina mekaniker och min fru som satte stopp och de hade som en intervention (ingripande, reds anm) för mig. De sa ”vi har sett hur du har kämpat, men vi kan inte åka med dig till Manchester (där lag-VM skulle köras). Du måste bli frisk”. Först blev jag förbannad, men med facit i hand hade de rätt och nu betyder det mycket för mig att de gjorde så, säger Lindgren till Nerikes Allehanda.

Problemen för Lindgren började 2020 när han drabbades av Covid för första gången och var liggande i tre månader. När han året därpå fick Covid igen fick han skador på lungorna och missade hela försäsongen.

– Jag var helt slut mellan matcherna och kunde ligga i sängen i tre dagar efter en match. Jag tog mig knappt upp och jag bävade för nästa match hela tiden. På ett sätt är det helt otroligt att jag gjorde dugliga resultat, säger han.

Under vintern har Lindgren fokuserat fullt ut på att hitta tillbaka och komma till rätta med det mentala.

– Jag var deprimerad, så jag fick gå hos psykiatriker. Jag var väldigt nerbruten, så det tog ganska lång tid att bli människa igen, om man kan säga så. Först och främst gjorde jag i stort sett ingenting under rätt lång tid. Sen åkte vi på en liten semester till värmen, så jag försökte bara vara med familjen och hitta glädjen i vardagen igen.

Nu blickar Lindgren, som var med i det svenska laget som tog VM-guld 2015, med nyfunnen kraft fram emot årets säsong där han kommer att köra för Västervik i Sverige och Czestochowa i Polen.

– Det känns otroligt bra. Lungorna har läkt och mina blodvärden är bra, så jag har fått tillbaka energin och har tränat på bra i vinter. Just nu är jag bara glad och det ska bli kul att njuta av att köra. Jag känner det inte som en börda längre, utan nu ska det vara roligt längs vägen.

KLIPP: Här kraschar svenskarna bort sig i lag-VM (17 oktober 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.