Samtliga lagledare inför premiären. Övre raden från vänster: Daniel Davidsson (Piraterna), Morgan Andersson (Västervik), Peter Johansson (Indianerna), Anders Fröjd (Lejonen), Peter Jansson (Rospiggarna), Mikael Teurnberg (Dackarna) och Jerker Eriksson (Smederna). Sittande: Sebastian Aldén och Anton Rosén (Masarna). Foto: Thomas Lindblom

Lejonen storfavorit till SM-guldet: ”Målet är final”

Uppdaterad
Publicerad

Ett stjärnspäckat Lejonen med polska spetsförare.

Det sätter guldstämpel på Gislavedslaget inför säsongen som startar den 3 maj.

– Målet är att köra final. Jag tycker det är fyra lag som gör upp om det, säger Lejonens lagledare Anders Fröjd med mindre än 14 dagar till elitseriepremiär.

Samtliga åtta lag i ligan har Lejonen som en av guldkandidaterna när speedwayklubbarna samlades på den årliga presskonferensen inför säsongen.

Och visst finns det fog för att sätta favoritskapet på Gislavedsklubben, som senast vann guld 2009.

– De andra gaddar ihop sig lite, alla tror ju på sig själva, men det är alltid kul att reta Fröjd ha ha...men målet är att köra final. Sedan är det jättesmå marginaler när man väl är där. Jag tror att vi kommer bli hårt utmanade av Smederna och Västervik och Dackarna kommer också vara med däruppe, men final är målsättningen för oss, säger lagledaren Anders Fröjd.

”En stjärna för mycket”

Tvåfaldige världsmästaren Bartosz Zmarzlik är ett av flera starka nyförvärv inför säsongen, tillsammans med bland annat fjolårets GP-vinnare i Lublin, Dominik Kubera liksom Patryk Dudek som var poängmaskin i Rospiggarna förra året. Lägg därtill svenske stjärnan Oliver Berntzon och de polska talangerna Maksym Drabik och Jakub Miskowiak.

– Vi kanske har en stjärna för mycket. Men alla kan inte köra samtidigt ihop. Vi hade egentligen ingen plats för Dudek. Men han ville verkligen köra här, och samtidigt inte köra alla matcher. Så då gjorde vi plats för honom och lyfte ut Jaroslaw Hampel ur truppen istället. Och det blir angenäma problem med en sådan förare på bänken, säger Anders Fröjd.

Anders Fröjd var lagledare när klubben senast vann SM-guld 2009 – och ser likheter i det lagbygget med dagens.

– Då hade vi också stora stjärnor i Nicki Pedersen och Leigh Adams framförallt, det var ett riktigt bra lag, men det här är ju ett enormt lag, säger han.

Superstjärnan Zmarzlik

Han gör ingen hemlighet av att superstjärnan Bartosz Zmarzlik var prio ett i värvningsstrategin när han plockades in från Vetlanda i höstas.

– Han är den självskrivne ledaren. En kanonkille som är väldigt engagerad i laget. Många förare kan vara lite hemliga, men inte han som vi känner till honom. Och han kommer att köra alla tisdagar för oss och slutspelet, säger Anders Fröjd.

Men även att Zmarzlik kommer till start i premiären mot Rospiggarna den 3 maj, så kommer Lejonen inte kunna matcha det starkaste laget. 

– Vi kommer att sakna lite förare i premiären. Varken Dominik Kubera eller Patryk Dudek är tillgängliga, avslöjar Anders Fröjd.

Samtliga lagledare inför premiären

Samtliga lagledare inför premiären. Övre raden från vänster: Daniel Davidsson (Piraterna), Morgan Andersson (Västervik), Peter Johansson (Indianerna), Anders Fröjd (Lejonen), Peter Jansson (Rospiggarna), Mikael Teurnberg (Dackarna) och Jerker Eriksson (Smederna). Sittande: Sebastian Aldén och Anton Rosén (Masarna). Foto: Thomas Lindblom

Så körs premiären i Elitserien i speedway

3 maj:

Lejonen-Rospiggarna

Piraterna-Dackarna

Indianerna-Masarna

5 maj:

Smederna-Rospiggarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.