Toppinsatser av de svenska fälttävlansryttarna

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska laget är på allvar med och slåss om en medalj i lagtävlingen i EM i Fälttävlan. Efter två dagar ligger svenskarna trea i lagtävlingen.

Detta efter lyckade insatser av Ludvig Svennerstål, Niklas Lindbäck, Louise Svensson Jähde och Sara Algotsson-Ostholt i terrängmomentet.

– Vi är väldigt nöjda. Vi är här för att ta en lagmedalj, det har varit vårt mål och nu ligger vi väldigt bra till, säger Ludwig Svennerstål till SVT Sport.

Flera svenskar kommer till start och först ut var Niklas Lindbäck tillsammans med sin häst, Focus Filiocus. Lindbäck var nöjd med sin insats efteråt och gick in på tiden 10.21, vilket gav 8,40 i straffpoäng, på banan som ger tidstillägg från 10.00.

– Vi gjorde en kämparunda, det var svårt där ute tekniskt. Framför allt var det väldigt halt och det slog ut rytmen för Focus. Han blev tröttare än han brukar, därför fick vi ta det lugnare i slutet. Tyvärr lite väl mycket tidstillägg, men jag är ändå glad med rundan, sade Lindbäck till SVT Sport.

”Vilken härlig runda!”

Louise Svensson Jähde gick ut som tredje svensk och stod för en riktigt fin runda med sin häst, Wieloch's Utah Sun. Och även hon nollade precis som Lindbäck tidigare. Hon gick in på tiden 10.15 och fick SVT:s expert, Gunilla Fredriksson, att bli lyrisk i studion.

– Vilken härlig runda!, utbrast Fredriksson.

Svensson Jähde var nöjd efteråt och berömde varmt sin häst.

– Det blev att kämpa sig igenom allting. Tiden var svår, men det känns fantastiskt. Om jag bara visar henne vart hon ska så kämpar hon alltid. Jag är så glad nu.

Tung start för Freskgård

Mästerskapsdebutanten, Anna Freskgård, gick ut som nummer två bland svenskarna och fick en tung start på sin runda. Detta när hennes häst, Box Qutie, inte ville hoppa över ett av de inledande hindren utan paret sprang vid sidan av. Därmed ett fel, där det också stannade och de sprang in på tiden 11.01.

– Jag hade en utspringning tidigt i banan då hon (hästen, Box Qutie) var väldigt på hugget när vi gick ut. Annars tycker jag att hon gick i en väldigt positiv anda hela banan runt, men det är såklart att jag ville mer, sade Freskgård till SVT Sport efter rundan.

Favoriten ute efter fall

Tyskan, Bettina Hoy, fick lov att bryta när hon föll tillsammans med sin häst. Detta betyder att Tyskland, som varit en av favoriterna bland de deltagande nationerna, bara kommer till start med tre ryttare. Detta öppnar för Sverige som inlett lovande.

Efter ett tillfälligt avbrott när polska Michal Knap och Bob The Builder gått omkull kunde sedan Ludwig Svennerstål gå ut på banan och noteras för 4,80 poäng i tidsstraff efter att gått banan på 10.12.

– Vi är väldigt nöjda. Vi är här för att ta en lagmedalj, det har varit vårt mål och nu ligger vi väldigt bra till, säger Svennerstål till SVT Sport.

– Det är bara att hålla i det här och kanske försöka förbättra och komma lite högre än vad vi redan är, säger han.

Se hela intervjuerna med svenskarna i spelaren ovan.

Svenskarnas poäng efter att ha tävlat i dag

3. Sara Algotsson Ostholt, 35,00 p

12. Louise Svensson Jähde, 44.30 p

16. Ludwig Svennerstål 49,20 p

18. Niklas Lindbäck, 53.10 p

41. Anna Freskgård, 96.70 p

44. Malin Josefsson, 104.20 p

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.