Game of Thrones-skådespelaren Hafthór Júlíus Björnsson gjorde tidernas tyngsta lyft

Uppdaterad
Publicerad

Hafthór Júlíus Björnsson är mest känd som skådespelare i Game of Thrones.

Men han är även en stark man.

I går gjorde han det tyngsta lyftet i historien – men hans 501 kilo erkänns inte som ett världsrekord.

Islänningen, som spelar rollen som Ser Gregor ”The Mountain” Clegane i fantasyserien ”Game of Thrones”, stod för bedriften (som innebar att han lyfte ett kilo mer än engelsmannen Eddie Hall gjorde 2016) hemma på Island i staden Kopavogur. Han höll skivstången på raka armar i två sekunder innan han släppte den och utstötte ett glädjevrål.

– Jag saknar ord! Jag är så glad och tacksam för att jag fick den här möjligheten, speciellt med tanke på all skit vi går igenom i världen just nu. Allt gick enligt plan och jag känner mig väldigt lyckligt lottad, sade han efteråt, enligt Aftonbladet, och berättade även att han tror att han i framtiden kan lyfta tyngre:

– Ja, det fick räcka. Faktum är att det kändes som jag hade mer i mig, men jag är otroligt nöjd med 501.

Hall har varit negativ

Rekordet erkänns dock inte som ett officiellt världsrekord av International Powerlifting Federation då arrangemanget, som skedde i hans hemmagym, inte följde alla riktlinjer från det internationella förbundet.

Beskedet att det inte räknas som ett officiellt världsrekord kommer förmodligen välkommet för Eddie Hall, som därmed får behålla sitt rekord.

– Man kan säga vad man vill, men om det hade varit motsatta förhållanden och jag skulle lyfta 501 kilo i min hemmakällare med kalibrerade plattor och en domare så skulle ingen räkna det. Ingen skulle se det som ett världsrekord. Jag kommer inte att räkna det som ett världsrekord. Han har haft massor av chanser de senaste fyra åren, sade han nyligen till sajten Barbend, och fortsatte:

– De senaste fyra åren har han sagt åt folk att han ska göra det men har inte lyckats. Han hade kunnat göra det i Dubai i fjol. Han hade kunnat köra det på ”Europas Starkaste Man”. Det känns inte rätt för mig. Varför inte vänta tills allt detta är över? Varför inte vänta till oktober när ”Världens Starkaste Man” har marklyft?

ARKIV: Waldemarson vann distansmästerskap när SM ställdes in (28 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.