Linköping vann damallsvenskan och staden klättrar på topplistan. Foto: Bildbyrån

Sveriges bästa idrottsstad: Linköping når rekordplacering

Uppdaterad
Publicerad

Linköping når pallen för första gången. Partille och Östersund får sina högsta placeringar. Det står klart när nedräkningen av Sveriges bästa idrottsstad 2018 nu är nere på platserna 3-6.

På platserna tre, fyra och fem hamnar nu tre kommuner som alla når sin bästa placering i Sveriges bästa idrottsstad, en ranking som tagits fram sedan 2011.

Linköping med fotbollsdamerna som vann SM-guld, hockeydamerna och volleybollherrarna som tog silver och innebandyherrar till semifinal har en imponerande bredd på toppen. Stans idrottsliv har blivit allt vassare på senare år, från att inte ens ha kommit med på listan med de 25 bästa 2012 och 2013 är man nu topp fem för andra året på raken.

”Enligt mottot ”Prestation efter population” sticker Linköping ut både vad gäller topp- och bredd” motiverade programledaren och jurymedlemmen Cecilia Ingman som hade Linköping som sin etta.

Även fyran Partille (8 st) och femman Östersund (7 st) hamnade högst upp på många av de 50 jurymedlemmarnas listor.

Partille får precis som Solna (som är årets sexa) en hel del draghjälp av sin betydligt större grannkommun men medan storebror Göteborg inte tog något tyngre SM-guld detta år tog Partille tre. Sävehofs damer i handboll, Pergamons herrar och X-Caliburs damer i bowling.

Östersund var den staden som delade juryn mest. Medan SVT-profiler som Chris Härenstam och AnnaMaria Jansson hade Östersund som sin etta var det också 21 jurymedlemmar som inte hade staden topp 10. Möjligen är det turerna kring ÖFK och dess ledning samt hur man skall se på alla ”inflyttade” vintersstjärnor som egentligen kommer från andra orter som delar juryn. Östersund klättrar dock på listan för femte året på raken och femteplatsen är den klart bästa.

Nu återstår bara två städer på listan, på söndag presenteras vinnaren.

Plats 1: 4 Plats 2-3: 13. Med på 42/50 listor.
Placering 2017: 5. Bästa SBI-placering: 3 – 2018

Linköping har haft ett strålande år i de stora lagsporterna. LFC vann damallsvenskan för andra raka året. LHC dam spelade SM-final i hockey och LVC volleyboll vann varenda match under säsongen, fram till finalen där det blev silver. LIBK tog sig till semifinal i innebandyn. Matilda Ekholm var Sveriges bästa spelare i lag-VM i bordtennis.

Bland motiveringarna plats 1:
Enligt mottot ”Prestation efter population” sticker Linköping ut både vad gäller topp- och bredd. /Cecilia Ingman, programledare SVT Sport och jurymedlem

Linköping har sannerligen lyckats med idrottsliga topprestationer under det föregående året. Utmärkande är att det finns en god damrepresentation i form av bland andra Linköping FC såväl som Linköping HC. /Kayvan Zarea Ganji, reporter SVT Sport och jurymedlem

Plats 1: 8 Plats 2-3: 9. Med på 34/50 listor.
Placering 2017: 12. Bästa SBI-placering: 4 – 2018

Med sina 38 000 invånare är Partille avsevärt mindre än grannen Göteborg men framgångsmässigt är man större. Ida Odén ordnade så att guldet kom hem till Sävehof igen med karriärens sista skott. I det som kallas ”världens bästa slutspel” vann båda Partille-lagen Team Pergamon och Team X-calibur SM-guld i bowling. Sävedalens Andreas Kramer satte svenskt rekord på 800 meter. Bella Gulldén ledde Sverige till en historisk första VM-semifinal i handboll.

Bland motiveringarna plats 1:
Partille är en liten stad som imponerar stort med bland annat tre SM-guld i handboll och bowling. Att Partille dessutom har svenskt rekord på 800 meter, EM-guld i thaiboxning samt årets handbollsspelare i Isabelle Gulldén gör att staden får min röst. /Moa Höjer, sportjournalist NSD och jurymedlem

Partille har inte bara ökat antalet aktiva invånare på orten i flera idrotter under året utan har även utvecklat prestationer på de högre satsande utövarna med 3 lag-SM guld som kronan på verket för sitt arbete. Goda prestationer är bra för ett samhälle då det motiverar flera invånare att aktivera och engagera sig samt att bra förebilder inom elitidrotten inte bara är bra för staden och landets prestationer utan även för folkhälsan. /Louice Holmvik, Tidaholm, jurymedlem

Plats 1: 7 Plats 2-3: 5. Med på 29/50 listor.
Placering 2017: 10. Bästa SBI-placering: 5 – 2018

ÖFK:s framgångssaga har spridit sig över hela världen. Från norrlands gärdsgårdsserier till seger mot Arsenal i Europa League på några år. Östersund är även hemort och träningsbas för Öberg, Samuelsson, Nilsson och många andra av hjältarna från vinterns OS. Zebastian Modin som tog enda medaljen i paralympics är ur-Östersundare. Jämtland basket blev trea i serien och gjorde sin bästa säsong på länge. Östersund fick förstaplasen på sju av jurymedlemmarnas röster, bland annat Chris Härenstams.

Bland motiveringarna plats 1:
Lilla Östersund har satts på fotbollskartan runt om i världen tack vare de enorma framgångarna i Europa League som tog laget till slutspel. Addera detta med en rad skidskyttar och skidåkare som tog medalj i OS och Paralympics. Då har ni mitt val till Sveriges idrottsstad nummer 1. /Chris Härenstam, kommentator SVT sport och jurymedlem

Östersund har inte bara legat bakom enorma OS-framgångar, de har nu också ett fotbollslag som verkligen mot alla odds har gjort avtryck på den internationella scenen. I mina ögon går det inte längre att förbise Östersunds prestationer sett till populationen, därför blir Östersund mitt val till Sveriges Bästa Idrottsstad 2018! /Mattias Sandberg, reporter SVT Sport och jurymedlem

Plats 1: – Plats 2-3: 8. Med på 32/50 listor.
Placering 2017: 8. Bästa SBI-placering: 2 – 2012, 2013

landets till ytan tredje minsta kommun rymmer mycket toppidrott, det mesta salmlat under förkortningen AIK. Fotbollsherrarna, bandydamerna och även AIK golf herrar tog SM-silver under året. Men innebandyherrarna åkte ur SSL. Solna TK tog SM-silver i tennis.

Plats 1: 6 Plats 2-3: 3. Med på 28/50 listor.
Placering 2017: 9. Bästa SBI-placering: 7 – 2018

Luleå är ingen bred idrottsstad men har en sylvass spets och toppade listan hos sex jurymedlemmar, medan 22 andra inte hade med staden topp 10. Både basket- och hockeydamerna vann SM-guld och leder sina sporter både sportsligt och publikt. Basketherrarna fick snöpligt silver efter en finalrysare. Anders Nilsson var svensk guldhjälte i ishockey-VM.

Bland motiveringarna plats 1:
SM-guld i ishockey och basket på damsidan – och i topp i publikligan i bägge. Dessutom SM-silver för basketherrarna. Luleå presterar starkt i förhållande till folkmängd och har också bland de mest idrottsaktiva invånarna i Sverige. /Anna Qualye, reporter SVT Sport, jurymedlem

Med en klar och genomgående satsning på att göra idrotten tillgänglig för alla oavsett kön eller bakgrund, har Luleå både skapat möjligheter och intresse för de stora idrotter man har resurser för, samtidigt som man presterat på allra bästa nivå med flera SM-Guld. /Peder Korvi, Katrineholm, tittarjuryn

Plats 1: 3 Plats 2-3: 4. Med på 29/50 listor.
Placering 2017: 6. Bästa SBI-placering: 1 – 2014, 2015

Malmö hade ett makalöst år i några av de största sporterna. MFF vann ännu ett fotbollsguld. Rosengård tog silver precis som HK Malmös herrar. Fair play tennis är bäst i landet och Redhawks nådde semifinal. Men sett till bredden har Malmö backat och utifrån aktivitet bland invånarna är man en av tävlingens sämsta städer. Plats åtta är, trots den fina toppen, Malmös sämsta placering i denna ranking.

Motivering plats 1: Malmö visar sin klass med stora framgångar i några av de största sporterna. SM-guld och cupguld i fotboll, historisk SM-final i handboll och ny semifinal i hockeyslutspelet. Lägg därtill ett par hockeyvärldsmästare åzzå Zlatan!  /Thomas Pettersson, redaktör SVT sport, jurymedlem

Plats 1: – Plats 2-3: 6. Med på 28/50 listor.
Placering 2017: 20. Bästa SBI-placering: 8 – 2013
Lakers ordnade en enorm guldfest efter att ha varit överlägsna både i serie och slutspel. Vipers innebandyherrar nådde åter slutspel och Växjö DFF med målsprutan anna Anvegård tog sig för första gången till damallsvenkan. Angelica Bengtsson (friidrott), Ulrika Toft-Hansen (handboll), Anton Dahlberg (segling) och Truls Möregårdh (bordtennis) är alla idrottare från kommunen på världsnivå.

Plats 1: 1 Plats 2-3: 4. Med på 31/50 listor.
Placering 2017: 7. Bästa SBI-placering: 3 – 2011
Djurgården vann Svenska Cupen, Hammarby dominerar publiken och även sportsligt 2018. Spårvägen är bäst i landet i friidrott med Daniel Ståhl som största stjärnan. Badou Jack behöll sin VM-titel. Stockholm Exciles vann dubbla SM-guld i rugby. Stockholm har haft ännu ett bra år men sett till urvalet kunde det blivit bättre, och plats 10 är huvudstadens sämsta i denna ranking.

Motivering plats 1: Stockholm är visserligen ett förutsägbart val , dock svårt att bortse från de sportsliga och publika framgångarna. Flera av Stockholms föreningar och individuella idrottare skapar även publikt intresse på andra orter i landet. Många Stockholmsfostrade aktiva, både lag och individuella, är också verksamma i högre divisioner utanför huvudstadens tullar. /Mats Nyström, programledare SVT Sport, jurymedlem

11. (plats 4 – 2017) Karlstad 80 jurypoäng
Plats 1: – Plats 2-3: 2. Med på 21/50 listor. Bästa SBI-placering: 3 – 2013, 2015, 2016
Efter fem raka år topp 5 åker Karlstad ur även topp 10. Detta trots VM-guld och OS-silver till lag Edin i curling. Carlstad crusaders vann sitt åttonde raka SM-guld i amerikansk fotboll. Men Karlstad har tappat vad gäller bredden på toppen.

12. (ny) Mora 79 jurypoäng
Plats 1: – Plats 2-3: 2. Med på 21/50 listor. Bästa SBI-placering: 9 – 2015
Årets högsta nykomling. Bara 20 000 invånare men Vasaloppets hjärta är en riktig idrottsstad. IFK Moras stora stjärna Stina Nilsson vann OS-guld i sprint. Innebandydamerna i KAIS Mora tog SM-silver efter att ha vunnit grundserien.

13. (11) Göteborg 78 jurypoäng
Plats 1: – Plats 2-3: 2. Med på 17/50 listor. Bästa SBI-placering: 1 – 2012, 2013, 2016
Den trefaldiga vinnaren sämsta SBI-placering, utanför topp 10 hos 33 av 50 jurymedlemmar. Inget SM-guld i någon stor lagsport detta år. Mängder av elitlag i många olika sporter men få riktigt utmärkande prestationer detta år.

14. (13) Örebro 69 jurypoäng
Plats 1: 1 Plats 2-3: 1. Med på 15/50 listor. Bästa SBI-placering: 1 – 2011
Thed Björk vann WTCC och Fredrik Lindgren (speedway) och Emilia Fahlin (cykel) är andra Örebroare på världsscenen. Örebro Black Knights vann guld på damsidan och silver på herrsidan. Men Kif Örebro åkte ur damallsvenskan under året.

15. (1) Jönköping 67 jurypoäng
Plats 1: – Plats 2-3: 2. Med på 14/50 listor. Bästa SBI-placering: 1 – 2017
Förra årets vinnare rasar rejält, trots sin fina bredd. Men HV71 var inte nära att försvara sina medaljer och J-Södra åkte ur allsvenskan. JSS var landets bästa simklubb.

16. (18) Halmstad 57 jurypoäng
Plats 1: – Plats 2-3: 3. Med på 12/50 listor. Bästa SBI-placering: 10 – 2013
Ett guldkantat år, SM-guld både för Halmstad BTK bordtennis och Hylte/Halmstad volleyboll, klubbens damer tog silver. Halmstad arrangerade äve lag-VM i bordtennis, årets största idrottsevenemang i Sverige. Men HBK åkte ur allsvenskan.

17. (23) Norrköping 32 jurypoäng
Plats 1: – Plats 2-3: -. Med på 10/50 listor. Bästa SBI-placering: 7 – 2016
Dolphins vann SM-guld efter seger i match 7. Även Åby Ridklubb var bäst i landet det senaste året. Jesper Nielsen kom med i all star team och tog EM-silver i handboll. IFK med en ny fin säsong.

18. (16) Eskilstuna 26 jurypoäng
Plats 1: 1 Plats 2-3: -. Med på 6/50 listor. Bästa SBI-placering: 16 – 2017
Stadens näst högsta SBI-placering. Smedernas SM-guld var årets jätteskräll. Anna Nordqvist vann majorn Evian Masters och United kom trea i damallsvenskan.

19. (19) Kristianstad 25 jurypoäng
Plats 1: – Plats 2-3: 2. Med på 5/50 listor. Bästa SBI-placering: 16 – 2015
Staden har pendlat mellan plats 16-24 sedan 2013. IFK vann ännu ett SM-guld och gick vidare i Champions League. Både KDFF fotboll och KHK handboll nådde sina bästa placeringar.

20. (ny) Lund 24 jurypoäng
Plats 1: – Plats 2-3: 1. Med på 7/50 listor. Bästa SBI-placering: 15 – 2011
Tillbaka efter fyra år utanför listan. Lugi nådde semifinaler både på herr och damsidan och många Lugi-produkter fanns med i EM och VM. Max Salminen vann VM-guld i finnjolle.

21. (ny) Kalmar 21 jurypoäng
Plats 1: 1 Plats 2-3: -. Med på 4/50 listor. Bästa SBI-placering: 21 – 2018
Med på topp 25 för första gången. IFK Kalmar tog sig till damallsvenskan för första gången och Kalmarsunds innebandyherrar gick upp i SSL. Trail-löparen Ida Nilsson har vunnit en hel del.

21. (25) Skellefteå 21 jurypoäng
Plats 1: – Plats 2-3: -. Med på 4/50 listor. Bästa SBI-placering: 12 – 2013
AIK var tillbaka i finalen och tog ett fint SM-silver, Adam Larsson och Viktor Arvidsson var med och tog VM-guld. Robert Dahlgren vann STCC och Anton Marklund tog EM-guld i rallycross.

23. (ny) Täby 20 jurypoäng
Plats 1: – Plats 2-3: -. Med på 4/50 listor. Bästa SBI-placering: 23 – 2018
Den sett till befolkningen mest aktiva kommunen av alla i årets tävling. SM-guld till Täby BMF badminton. Innebandydamerna nådde semifinal. Sofia Olofsson är bäst i världen i thaiboxning.

24. (ny) Helsingborg 18 jurypoäng
Plats 1: – Plats 2-3: -. Med på 6/50 listor. Bästa SBI-placering: 7 – 2012
SM-guld till Vasatorps golfherrar. SM-silver till Spader Dam bowling. Helsingborgs sim landets näst bästa klubb. Karriärens andra WTA-titel till Johanna Larsson.

25. (ny) Nacka 9 jurypoäng
Plats 1: – Plats 2-3: -. Med på 1/50 listor. Bästa SBI-placering: 21 – 2014
Fick bara poäng av en jurymedlem men den var hög och räckte till topp 25. Två av landets bästa orienteringsklubbar, Järla och Ravinen. Skuru nådde semifinal. Nacka HI en av landets bästa parasportföreningar.

Falun (6 jurypoäng)
Lidköping (5p)
Södertälje (5p)
Ängelholm (4p)
Västerås (3p)
Gävle (2p)
Borås (2p)
Borlänge (0p)
Ängelholm (0p)
Leksand (0p)
Sundsvall (0p)
Karlskrona (0p)
Nässjö (0p)
Skövde (0p)
Varberg (0p)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer