Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Wakeboardstjärnan Caroline Djupsjö: ”Väldigt jobbigt att väga mig framför killarna”

Wakeboardstjärnan Caroline Djupsjö: ”Väldigt jobbigt att väga mig framför killarna”

Uppdaterad
Publicerad

Vattenskid- och wakeboardgymnasiet i Fagersta lades ned efter larm om missförhållanden.

Caroline Djupsjö är före detta elev och en av världens bästa wakeboardåkare. Hon tycker att utbildningen satte för stort fokus på elevernas vikt.

– Jag tyckte det var väldigt jobbigt att väga mig framför killarna.

Caroline Djupsjö gick på riksidrottsgymnasiet i Fagersta för vattenskidor och wakeboard. En språngbräda till en lysande karriär med bland annat fyra EM-guld.

Hon tog studenten 2010 och berättar om en bra tid på skolan – men också att hon upplevde att ledarna på utbildningen satte för stort fokus på elevernas, och framför allt flickornas, vikt.

– Jag har fått väldigt mycket med mig till min karriär från wakeboardgymnasiet men när det gäller just viktfrågan så ställer jag mig lite frågande till om det finns någon korrelation mellan vad man väger och vad man presterar på vattnet – och att det kanske inte borde fått ta sådant stort fokus, säger Djupsjö till SVT Sport.

”Tog lång tid att skifta fokus”

Hon berättar att de skrev matdagböcker och att de skulle väga sig inför andra.

– Jag tyckte det var väldigt jobbigt att väga mig framför killarna och bli jämförd med dem på ett sätt som inte var helt okej, säger hon och fortsätter:

– Det tog mig lång tid att skifta fokus när jag tränade från att bränna kalorier för att gå ner i vikt till att träna för att bli starkare och för att bli bättre på wakeboard.

Bengt Marberg var verksamhetsansvarig på riksidrottsgymnasiet fram till nedstängningen 2020. Han delar inte bilden att det skulle funnits ett särskilt fokus på vikt på utbildningen.

– Vi pratar ju aldrig om vikt, jag har aldrig nämnt vikt. De som kommer hit är ganska vältränade och vi har aldrig haft en överviktig tjej eller kille här. Jag kan inte ens förstå det alltså, det är väl någonting de har självupplevt, säger han.

Enligt honom fick vissa elever skriva ner vad de åt i perioder för att säkerställa att de fick i sig tillräckligt med mat. Han säger också att eleverna vägdes i samband med ett konditionstest cirka en gång per termin och att det var frivilligt att väga sig inför andra.

Tagit fyra EM-guld

De senaste femton åren har Djupsjö radat upp vinster och pallplatser i både mästerskap och på touren Wakeboard World Series. Bland annat tre fjärdeplatser från VM 2018, fyra EM-guld och en drös SM-guld. För knappt en vecka sedan kammade hon hem en silvermedalj i US Masters.

Dessutom var hon den första europeiska kvinnan som satte en dubbelvolt (2015).

DOKUMENTÄR: ”På djupt vatten – Riksidrottsgymnasiet som försvann” i SVT Play

ARKIV: Här sätter Carro Djupsjö drömtricket – SVT Sport träffade stjärnan 2016:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT Sport möter wakeboardstjärnan Caroline Djupsjö. Foto: wakecarro.com

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer