Legendariske SVT-profilen Kjell Andersson har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Kjell Andersson är död.

Efter en tids sjukdom somnade han in i tisdags, 73 år gammal.

– Man visste alltid att man kunde gå till Kjell och prata om det var något personligt, säger SVT Sports programledare Marie Lehmann.

Kjell Andersson började på TV-sporten, som SVT Sport hette då, 1970 och arbetade som reporter, programledare, kommentator och chef fram till 2015.

Det efter 46 år i SVT:s tjänst.

SVT Sport

SVT Sports Jacob Hård minns Kjell Andersson med värme.

– Han fanns där när jag kom dit 1986, så han fanns där under många år och var en trygghet. Han personifierade väldigt mycket SVT Sport. Han hade en stor integritet. Kjell chefade men samtidigt var han någon man alltid kunde snacka med, säger Jacob Hård och fortsätter:

– Han var dessutom en som vurmade väldigt mycket för berättandet. Det var så påtagligt... Tv-berättandet låg honom varmt om hjärtat, och det har legat mig varmt om hjärtat också. Jag lärde mig väldigt mycket av honom. Han var en konstant och en trygghet, han var en kompass, en som höll riktningen för den redaktionen.

”Viktig person på ett personligt plan”

Marie Lehmann, SVT Sports programledare och reporter, gjorde sin praktik på TV-sporten 1997. Hon berättar att hon har Kjell Andersson att tacka för mycket.

– Det var Kjell som tog in mig. Man visste alltid att man kunde gå till Kjell och prata om det var något personligt. Sedan lärde han mig mycket om hur man gör tv, det var jätteviktigt för mig.

– Han har betytt mer för svensk tv-sport än vad han kanske fått kredd för. Han var i bakgrunden på något vis, han ställde aldrig sig själv i förgrunden. Han höll en låg profil, men var samtidigt otroligt närvarande och jätteviktigt. Kjell var en väldigt duktig tv-människa och sportmänniska, men framför allt var han en viktig person på ett mänskligt och personligt plan, säger Marie Lehmann.

SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson skriver i sin blogg:

”46 år jobbade Kjell på SVT Sport och vi som såg hans värv från insidan vet att Kjell Andersson är en av dem som betytt allra mest för vår redaktion och för svensk sport-tv genom tiderna”.

SVT Sports mångåriga reporter Jane Björck har ett särskilt minne av Kjell Andersson.

– Jag kommer aldrig glömma det så speciella ögonblick i början av 1990 då han satte sig bredvid mig, log stort och frågade ”vad säger du om att först vara programledare i hemmastudion och sedan reporter på plats under fotbolls-VM i Italien i sommar?” . Tack vare hans orubbliga tro på mig gick där och då min stora flickdröm i uppfyllelse. Och han fick mig att som första kvinna våga ta plats som ankare i en svensk fotbolls-tv-studio, säger Jane Björck och tillägger:

– Kjell var, och är, TV-sportens själ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport

Mer i ämnet