Foto: SVT/Bildbyrån

Kritiserade loggor inom idrotten – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

NFL-laget Washington Redskins är nästa lag i ordningen att ta bort sitt smeknamn efter diskussioner om att det är nedsättande mot amerikansk ursprungsbefolkning.

Kritik mot loggor och namn är inget nytt inom idrottsvärlden, och debatten har även nått Sverige. SVT Sport sammanfattar vad det hela handlar om.

Washington har inte varit ensamma med logotyper som föreställer ursprungsinvånare i USA. I NFL finns Kancas City Chiefs och i landets övriga högstaligor finns bland annat Cleveland Indians och Atlanta Braves i baseball och Chicago Blackhawks i NHL.

Nu när det blivit klart att Redskins byter namn, har SHL-laget Frölunda Indians sagt att de följer händelseutvecklingen i USA.

SVT Sport

Namnet “Indians” tillkom 1995, efter att laget under en framgångstid på 60-talet kallats för “Vilda västern” och lagets logga föreställer en amerikansk urinvånare.

Även Indianerna utreder

Diskussionerna har också nått speedwayklubben Indianerna i Kumla. Klubben vill inte ändra sitt 70 år gamla namn men ska ändå analysera vad ett namnbyte skulle kunna innebära.

– Men precis som Frölunda så kommer även vi att göra en utredning och analysera vilka följder ett namnbyte skulle få. Man ska ju komma ihåg att Indianerna är ett starkt varumärke så det skulle påverka klubben väldigt mycket, säger klubbordföranden Markus Engman till SVT Nyheter Örebro.

Se när SVT:s Moa Jörnmark sammanfattar kontroverserna på 90 sekunder i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport

Mer i ämnet