Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör intervjun som fick Josef Alami avstängd från taekwondolandslaget. Foto: SVT

Taekwondo-stjärnan Josef Alami sågade det svenska förbundet under SM-veckan – nu stoppas han från att tävla på EM

Uppdaterad
Publicerad

Taekwondo-stjärnan Josef Alami sågade det svenska förbundet efter sitt SM-guld förra månaden.

Det uppskattades inte.

Nu stoppar förbundet honom från att vara med i EM nästa månad.

En del av motiveringen: Intervjun med SVT Sport efter SM-guldet.

Hör intervjun som fick Alami avstängd i spelaren ovan.

– Jag är ganska besviken på svensk taekwondo på sistone. Det behövs fler förebilder, som min storebror, som kan stå upp för en, sade Josef Alami efter sitt SM-guld och fortsatte med att kritisera ledningen.

Den intervjun uppskattades inte av svenska taekwondounionen (STU).

Alami fick i onsdags fick ett mejl från STU:s ordförande Fresia Perez, med beskedet att han är avstängd från landslaget i ett år för att ha ”uttalat sig negativt om förbundet och landslagsledningen under SVT:s tv-intervju”.

I tävlingsreglementet finns det bland annat en skrivelse om att en aktiv inte ska ”uppvisa beteende som motverkar STU”. Alami menar inte att han har motverkat STU.

– Alla vet sanningen men ingen vill snacka om den öppet. Jag ser det som att jag gjorde de unga en tjänst, säger han till Aftonbladet.

Förbundet svarar på kritiken

I ett pressmeddelande hävdar STU att avstängningen inte bara berodde intervjun under SM-veckan, och skriver bland annat att Alami under förra sommaren fått en varning.

”Varningen gällde bland annat för att han lämnade laget under European Games utan att först prata med ledarna, ha olovligen ha tagit landslagskläder från SOK som skulle ha gått till andra utövare och även för sin vägran att låta sig fotograferas med laget och svenska flaggan”.

Att Alami tagit kläder utan lov dementeras dock av SOK, och Alami nekar till anklagelserna om att ha nekat foton.

Intervjun med SVT kommentar de så här:

”Det står Alami fritt att prata med media men landslags- och tävlingssammanhang får inte användas som en pulpet för personliga åsikter, i enlighet med tävlingsreglemente. I landslags- och tävlingssammanhang representerar man Sverige och förbundet, vilket framgår i reglementet.”

21-årige Josef Alami funderar nu på att lägga av.

SVT har sökt STU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.