Carlos Alcaraz vann titeln i Madrid. Foto: TT

Alcaraz avslutade drömdagarna med tung titel

Uppdaterad
Publicerad

Carlos Alcaraz tog titeln i Madrid Open. På tre dagar har han slagit Rafael Nadal, Novak Djokovic och så i dag i finalen, världstrean Alexander Zverev. Tysken som var regerande mästare smulades sönder med 6-3,6-1 i en ensidig match.

– Det är den bästa veckan i mitt liv, säger Alcaraz.

Zverev fick slita för att sig till finalen och slog in matchbollen klockan 01.08 mot Stefanos Tsitsipas i semifinalen natten mot söndagen.

– Just nu är du världens bästa spelare. Du är en sådan superstjärna och kommer att vinna många Grand Slams och den här turneringen många gånger, säger Zverev som avslutade matchen med ett antiklimax: Två dubbelfel.

Efter 15 år med Nadal som gruskung tror Zverev att Alcaraz nu tar över de kommande 15 åren.

Zverev fick medhåll i sin analys.

– Ja, sett till de två senaste månaderna är det väl inget snack. Alcaraz är den hetaste spelaren, säger Eurosports expert Jonas Björkman.

Hade gott självförtroende

– Jag gick in på banan med självsäkerhet och tänkte att jag kunde vinna närsomhelst, säger Alcaraz, som fyllde 19 i torsdags, och avslöjade sitt segerrecept:

– Miljoner timmar av arbete, uppoffringar och framför allt att ha det bra. Att hitta en bra omgivning, som inte är påtvingad, är att ha det bra.

På morgondagens ranking kommer Alcaraz att ha lyft från nionde till sjätte plats. Alcaraz är den yngste spelaren att ha besegrat tre topp 5-spelare i samma turnering sedan ATP-touren startade 1990.

Grussäsongen avslutas med Grand Slam-turneringen Franska öppna som inleds 22 maj. Innan dess ska de flesta toppspelarna genrepa i Roms grusturnering nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.