Alexander Zverev fick vänta länge, men vann till slut mot Adrian Mannarino. Foto: Matthew Stockman/AFP/TT

Alexander Zverev vidare i US Open efter coronakaos

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Zverev vann som väntat mot Adrian Mannarino i US Opens tredje omgång.

Men uppladdningen blev minst sagt speciell.

Mannarino misstänktes ha varit i fysisk kontakt med en covid-19-smittad person – och matchen sköts därför upp i flera timmar.

– Det var ren politik, säger Zverev om alla turer fram och tillbaka.

Femteseedade Alexander Zverev fick vänta på sin match i den tredje omgången. Motståndaren Adrian Mannarino från Frankrike fick först inte klartecken att spela, då arrangörerna misstänkte att han varit i fysisk kontakt med sin landsman Benoit Paire, som drog sig ur turneringen efter att ha testat positivt för covid-19.

– Jag fick veta att chansen för spel var väldigt liten. Myndigheterna i New York ringde och sade att han inte skulle spela. Sen var det olika besked fram och tillbaka. Det var ren politik och hade inget med oss spelare att göra, sade Zverev efter matchen, som till slut fick grönt ljus.

Corona och idrott

”En hel del krafttag”

Mannanrino sattes under ett så kallat ”utökat medicinsikt protokoll” efter att hans kontakter med Paire framkommit, och Mannarino berättade efter matchen att han fick veta det precis när han skulle gå på banan.

– Jag förberedde mig för att gå ut till banan vid 14.30-tiden. ATP-tourens ledare kom till mig och förklarade situationen och att berättade att hälsomyndigheterna tagit över situationen från staden, berättade han efter matchen, och fortsatte:

– Staden tillät mig att spela men staten tog över och sa att jag varit i kontakt med en smittad person så att jag skulle sätta mig i karantän på mitt hotelrum och inte fick gå ut på banan. De sa att de hade varit i kontakt med lite folk och att beslutet kunde ändras. Uppenbarligen så togs en hel del krafttag, de senarelade machen och ”Sasja” (Zverev) godtog det, så det var fint.

Tiebreak i första set

Till slut, bland annat efter att världsettan Novak Djokovic dragit i några trådar, gavs matchen grönt ljus och kunde inledas närmare tre timmar efter utsatt starttid. Då tog Mannarino hem första set efter ett tiebreak, men sedan var det roliga slut för fransmannen.

Till slut vann Zverev med 6–7, 6–4, 6–2, 6–2 och är klar för fjärde omgången, där spanjoren Alejandro Davidovich Fokina väntar.

KLIPP: Tung skräll i US Open – Pliskova utslagen (3/9)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet