Novak Djokovic föll i bronsmatchen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Föll i bronsmatchen – se världsettans raseriutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Novak Djokovic blir utan medalj i herrsingeln i tennis. Världsettan förlorade bronsmatchen mot spanjoren Pablo Carreno Busta, som vann 6–4, 6–7, 6–3.

Den frustrerade serben slog sönder sin racket i besvikelse över sitt spel.

Det händer inte ofta att Novak Djokovic förlorar två matcher i följd, men det hände i den olympiska tennisturneringen och det innebär att världsettan blir utan medalj i herrsingel.

En stor besvikelse för serben som flera gånger under matchen visade starka känslor när spelet gick emot honom och inte var i balans. Det var tydligt att det var viktigt för honom att få en medalj.

Tokyo 2020

Vid ett tillfälle i tredje set slängde Djokovic racketen med kraft på den tomma läktaren efter en missad boll, något som hade kunnat sluta illa om det suttit åskådare där.

En stund senare slog han sönder sitt racket med full kraft mot nätstolpen.

Inget poängstraff

Domaren valde att inte ge serben ett poängstraff för någon av förseelserna, vilket Carreno Busta inte kunde acceptera utan förgäves protesterade mot.

Elfterankade Carreno Busta, som var i semifinal i US Open i fjol, imponerade med sin hårda forehand som gav många poäng och servade dessutom väldigt bra. Han förlorade inget eget servegame under matchen.

Djokovic behövde ladda om mentalt inför bronsmatchen och hade inte riktigt skärpan i första set där spanjoren kunde bryta serbens servegame vid ett tillfälle och gå fram till setseger, 6–4.

I andra set började spanjoren svikta i tiebreaket när medaljen bara var några vunna poäng bort. Fyra enkla misstag i följd gav Djokovic ledningen i tiebreaket, men Carreno Busta kom tillbaka och tvingade fram en matchboll – som serben räddade.

Djokovic kunde sedan vända och vinna tiebreaket, 8–6.

Men Carreno Busta släppte inte greppet utan lyckades bryta Djokovics serve tidigt i det avgörandet setet och kunde hålla undan i sina egna servegame och vinna matchen.

Djokovic räddade ytterligare fyra matchbollar till innan spanjoren servade hem bronset och föll sedan ihop på banan och jublade stort.

Bronschans i mixed

Djokovic ambition var att vinna alla de fyra stora tennisturneringarna samt OS i år, och han har vunnit de tre inledande grand slam-turneringarna. Men han förlorade i semifinalen i Tokyo.

Tysken Alexander Zverev vann i tre set och spelar final i morgon mot Karen Chatjanov, Ryssland.

Serben är även med i mixeddubbeln, där han ska spela ännu en bronsmatch. Djokovic i par med Nina Stojanovic förlorade semifinalen mot ett ryskt par och spelar match om tredje pris senare under dagen. I den matcher möter Djokovic en annan världsetta, Australiens Ash Barty i par med John Peers.

Djokovic får nu ladda om till US Open i New York som inleds den 30 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet