Roger Federer har segerjublat förr i Wimbledon. Foto: Bildbyrån

Federer tappade första set – visade sedan mästarklass

Uppdaterad
Publicerad

Roger Federer klev in i Wimbledon och var trögstartad. Efter ett och ett halvt set kom den åttafaldige mästaren igång på allvar och körde över Wimbledondebutanten Lloyd Harris.

– Jag hade lite problem i början, fick inte riktigt igång benen eller bollarna dit jag ville. Jag kände mig lite fastfrusen i marken, säger Roger Federer efter avancemanget.

Segersiffrorna skrevs tillslut 3-6, 6-1, 6-2, 6-2. Ett break från Federers sida i andra set visade sig bli avgörande.

– Jag var nervös i ett och ett halvt set. Det där breaket var viktigt för mig för Lloyd gjorde en bra match.

Gick ut hårt mot idolen

Sydafrikanen Lloyd Harris spelade självsäkert mot giganten. Efter ett servegenombrott i första set fick nog publiken på centercourten både en och två skrällvibbar. Inte blev det mindre spännande när Harris sen tog hem första set. Då hade Federer hunnit med både ett dubbelfel och en rejält felkalibrerad volley i nät.

I andra set bröt Federer tillbaka för första gången. Sen var det roliga över för den 22-årige sydafrikanen. Federer skickade honom över i princip hela banan med sitt patenterade volley-spel och tog hem det andra setet med 6-1.

Kunde inte svara efter skadan

Harris som spelade mot sin stora idol för första gången fick slita för varenda boll, så hårt att han fick behandling efter tredje set och tvingades fortsatta spela med en hårt tejpad vad. Matchen var då i egentlig mening över för längesedan och debutanten får nöja sig med att han åtminstone skakade tidernas störste i drygt 40 minuter.

Federer möter i nästa omgång vinnaren mellan Jay Clarke och Noah Rubin.

Nadal vidare utan problem

Rafael Nadal hade inga större svårigheter med inkvalade Yuichi Sugita. Tre raka set mot japanen och Nadal får ställa om för svårare motstånd på torsdag. Nick Kyrgios, som faktiskt slog Nadal i Wimbledon för fem år sedan och så sent som för fyra månader sedan i Mexiko, står för motståndet.

Fler skrällar i första omgången

Världsfyran Dominik Thiem såg ut att göra en Federer mot Sam Querrey. Han vann andra set men tog hem andra mot amerikanen. Där tar dock liknelsen slut. Querrey vann nästa två set med 6-3 och 6-0. Under måndagen åkte också topp tio-spelarna Alexander Zverev och Stefano Tsitsipas ut ur turneringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.