Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Discovery+

Rohan Bopanna gav bort poäng – och förlorade finalen i US Open

Uppdaterad
Publicerad

Indiske stjärnan Rohan Bopanna hyllas efter förlusten i dubbelfinalen i US Open.

Anledningen: I det tredje och avgörande setet gav han bort en poäng – efter att domaren missat att en boll tagit på honom.

– Jag har aldrig sett något liknande, sade motståndaren Rajeev Ram efteråt om Bopannas agerande.

Se den speciella händelsen i spelaren ovan.

Den 43-årige Rohan Bopanna har haft en lång och framgångsrik karriär. Han har som bäst varit rankad som världens tredje bäste herrdubbel-spelare, men har aldrig vunnit någon Grand Slam-turnering i den disciplinen.

Men i år var han för andra gången framme i en US Open-final. Tillsammans med sin australiske dubbelpartner Matthew Ebden vann han första set med 6–2.

Domaren tvekade

Det andra setet vann dock den amerikansk-brittiska duon Rajeev Ram och Joe Salisbury med 6–3, och allt skulle därmed avgöras i ett tredje set.

Där, vid ställningen 4–2, 15–0 till Ram/Salisbury såg det ut som att Ebden slog in 15–15 i egen serve.  Men då gestikulerade Bopanna mot domaren och sade att Ebdens slag hade tagit på Bopanna framför nätet. Trots det utannonserade domaren, efter viss tvekan, poängen till Ram/Salisbury. Då, efter att Bopanna börjat kliva fram mot domaren, frågade hon: ”Sa du att du vill ge poängen till dem?”

– Ja, jag sa ju att den tog på mig så det är klart att jag ger bort poängen, svarade han då.

”Aldrig har sett något liknande”

Domaren ändrade då, samtidigt som hon hyllade Bopanna i högtalarna, sitt beslut.

Till slut vann Ram/Salisbury setet med 6–4, och finalen med 2–1. De stora rubrikerna efteråt handlade dock om Bopannas fina agerande.

– Jag är helt säker på att jag aldrig har sett något liknande, framför allt i ett så pass viktigt läge då allt skulle avgöras. Vi hade ingen aning om att bollen tagit på honom. Enorm respekt, sade Ram under prisceremonin.

För Bopanna tycktes det dock inte vara något märkvärdigt.

– Det är en sån person jag har varit under hela min karriär och jag känner att – oavsett vad ställningen eller vad läget i matchen är – det ju är så att om något inte är rätt, då är det inte rätt, säger han, enligt ATP-tourens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.