Johanna Larsson under Wimbledon i fjol, en av hennes sista tävlingar. Foto: Bildbyrån

”Enda i Sverige som är glad att vara arbetslös”

Uppdaterad
Publicerad

I flera år var hon Sveriges bästa tennisspelare på damsidan. Men i slutet av februari lade Johanna Larsson ner karriären – bara någon vecka innan coronaviruset stoppade allt spel.

Nu lider hon med tidigare tourkollegor som förlorat sin inkomst.

Med coronavirusets spridning i världen, där nästan all idrott har skjutits upp, är Johanna Larsson knappast ensam om att inte fylla dagarna med tävlingar, resor eller uppladdningar. Skillnaden är att hon gör det frivilligt.

– Det blev väldigt speciellt nu med corona. Normalt sett när man slutar fortsätter alla andras karriärer. Men nu blev det nästan ett antiklimax, jag slutade spela och det gjorde alla andra också, säger 31-åringen.

Corona och idrott

Sedan dess har Larsson mestadels tillbringat dagarna tillsammans med sin sambo fixandes med ett nyköpt hus utanför Helsingborg.

”Tufft för många”

Hon tror, likt många andra, att den pausade idrotten kan få stora konsekvenser på sina håll. Inom tennisen inte minst för de spelare som ligger en bit under toppskiktet.

– Spelarna som är rankade topp 100 klarar detta utan problem. Men om man kollar på spelarna från 200–300 upp till 1 000, de som satsar helhjärtat med små medel, där finns det inga skyddsnät eller klubbar som står bakom. Dem tycker jag otroligt synd om, säger Larsson.

– Har man inga tävlingar att spela går man inte runt ekonomiskt. Det är tufft för många.

I denna kategori finns svenska spelare som Mirjam Björklund (rankad 331), Cornelia Lister (810) och Caijsa Hennemann (847) på damsidan. Bland herrarna hittas Elias Ymer (rankad 201), Magnus Eriksson (316) och Carl Söderlund (835).

”Bara tur”

Själv är Johanna Larsson, rankad 236 i februari, nöjd över tajmingen att lägga ner – även om beslutet inte hade något att göra med coronaviruset.

– Det var ju egentligen bara tur. Men det är skönt att inte behöva stressa över att ens jobb blev inställt. Jag har med gott samvete kunnat ligga på soffan.

För tennisen i stort menar hon att sporten kan komma lindrigare undan än vissa andra.

– Det är ingen kontaktsport och vi kommer att kunna spela utomhus. Det gör det lättare att komma igång, andra idrotter kan drabbas hårdare, säger Larsson.

Singeltitel i Båstad

Hon inledde den internationella proffskarriären i mitten av 2000-talet och slog sig in bland de hundra bästa tennisspelarna i världen 2010. Fem år senare vann hon sin första singeltitel på WTA-touren, på hemmaplan i Båstad. Under hela 2010-talet var hon en av Sveriges främsta tennisspelare på damsidan.

Titeln i Båstad är också något Johanna Larsson lyfter fram som en av karriärens största stunder.

– Att ta min första WTA-seger i singel och få göra det inför familj och vänner. Cirkeln slöts lite där eftersom Båstad var en orsak till varför vi flyttade från norr till söder för att satsa på tennisen, säger Larsson som är född i Boden.

Johanna Larsson vet ännu inte vad hon ska göra framöver – men hon utesluter inte att hon kommer finnas kvar inom tennisen.

– Jag vill känna mig lite fri nu i början och inte hoppa på en massa saker. Jag tycker att det är väldigt kul med tennis fortfarande och det hade varit kul att vara kvar lite grann. I vilken form får vi se.

ARKIV: Rebecca Peterson skadad och arbetslös: ”En bra tid att bli helt frisk” (1 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet