McEnroe försvarar svenska domaren

Uppdaterad
Publicerad

Svenska domaren Mohamed Lahyani har fått mycket kritik efter att han gått ner på planen och peppat Nick Kyrgios, som sedan vände matchen. Men nu försvaras svensken av legendaren John McEnroe.

– Jag ska göra något jag inte gjort på 40 år, och försvare en domare, säger han.

Det blåser kalla vindar runt den svenske domaren Mohamed Lahyani i hettan i New York. Lahyani dömde matchen mellan den kontroversielle australiern Nick Kyrgios och fransmannen Pierre-Hugues Herbert. Upphovet till kritiken beror på hur han, enligt tv-bilder, är framme hos Nick Kyrgios  under en paus och peppar honom.

”Jag vill hjälpa dig, jag jag har sett dina matcher. Du är bra för tennisen, jag vet att det här inte är du”, ska Lahyani ha sagt.

Efter svenskens peppande ord ändrade han sig, och matchen vände. Kyrgios vann med 4-6 7-6 (8-6) 6-3 6-0, och får möta Roger Federer.

– Man går inte fram och pratar så där. Jag vet inte vad han sa och det kvittar. Men han sa inte bara ett par ord och gick och satte sig, sa Roger Federer på presskonferensen efter matchen.

Men nu får svensken alltså stöd av McEnroe.

– Kyrgios gjorde inte sitt bästa och ansträngde sig inte. Domaren kom ner och undrade vad som hände och sa ”du uppträder inte professionellt”, säger han.

– Det är en otroligt händelse, men han gjorde det av rätt anledning. Han kommer nog bli avstängd och inte får döma i de stora matcherna åtminstone i år, och det tycker jag är fel. Visst, han är en domare som gillar rampljuset, men ändå: han försökte göra något för sporten, fortsätter legendaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.