Mikael Ymer uttalar sig efter beslutet om avstängning: ”Som en hemsk dröm” Foto: Bildbyrån

Mikael Ymer bryter tystnaden – uttalar sig kring dopningsöverträdelsen

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Ymer är avstängd i 18 månader.

Nu uttalar sig tennisstjärnan kring vad som hände vid överträdelsen – och berättar om sin reaktion på beslutet.

”Det känns som en hemsk dröm”, skriver han i ett uttalande.

Mikael Ymer har stängts av i 18 månader till följd av att han missat tre vistelserapporteringar under ett år. I ett uttalande som SVT tagit del av, som Ymer även delat på sociala medier, berättar tennisstjärnan om vad som hände då han överträdde regelverket för tredje gången. Han förklarar hur hans vistelserapporteringen inte stämde då han i sista sekund tvingades byta hotell. Detta sammanföll med att en kontrollant från WADA kom för att kontrollera Ymer.

”När de förstod att jag inte var på hotellet, och trots att de visste att en karriär var på spel, så valde han att låta klockan gå innan han ringde mig. Vid förhöret menade han att de inte har någon skyldighet att försöka kontakta mig förrän fem minuter innan min tid var över. Men min advokat kunde bevisa att samma kontrollant tidigare ansträngt sig för att hitta den aktiva vid ett annat tillfälle, så det verkar bara appliceras när kontrollanten vill”, skriver Ymer.

”Tycker inte rättvisa skipats”

Ymer skriver vidare att han förstår vilket ansvar han förväntas ta, men att han inte anser sig kunnat gjort något annorlunda vid tillfället.

”Jag förstår att systemet finns för att hålla vår sport ren, men det är ett omfattande och tidskrävande system”, skriver han.

Kring sitt eget mående och reaktionen på beslutet berättar Ymer följande:

”Det känns som en hemsk dröm. Jag tycker inte att rättvisa har skipats. Inte med beslutet i sig eller med en lämplig bestraffning, då den känns oproportionerlig jämfört med andra avstängningar under det senaste året. Allt jag vill är att försöka vara den bästa tennisspelare jag kan vara och göra det mesta av min karriär under den begränsade tid som jag har att tävla professionellt” skriver Ymer.

SVT Sport har sökt Mikael Ymer som inte vill kommentera ärendet ytterligare i nuläget.

MER OM MIKAEL YMER: Hur fungerar vistelserapportering? Experten förklarar

Tidslinje – Detta har hänt kring Ymers avstängning

  • Inför en tävling i Frankrike 2021 ska Ymer ha bott på ett annat hotell än det han uppgav i sin vistelserapportering. Det blev tredje gången under ett år som han bröt mot dopningreglerna gällande vistelserapportering.
  • I januari 2022 anklagade det Internationella Tennisförbundet Ymer för brott mot dopningreglerna.
  • Förbundet yrkande på en avstängning på två år, men en oberoende jury frikände tennisstjärnan.
  • Förbundet överklagade till den högsta instansen, idrottens skiljedomstol, Cas.
  • 17 juli 2023 kom domen från Cas. Ymer blir avstängd i 18 månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.