Novak Djokovics visum nekas – släpps inte in i Australien

Uppdaterad
Publicerad

Novak Djokovics medicinska dispens för att få komma in till Australien nekas efter visumstrul.

Världsstjärnan fastnade på flygplatsen och har nu nekats inträde och har ombetts att lämna landet.

– Regler är regler, särskilt när det kommer till våra gränser. Ingen står över de reglerna, skriver Australiens premiärminister Scott Morrison på Twitter.

Novak Djokovic fick ett undantagstillstånd för att komma in i landet för att spela Australian Open trots att han vägrat uppge om han är vaccinerad för covid-19.

Men när 34-åringen skulle åka till landet stoppades han på flygplatsen för att han ansökt om fel visum. Det arbetsvisum han sökt omfattades inte av det undantagstillstånd han blivit tilldelad.

Australian Open

Kommer att överklaga, enligt uppgift

Nu står det klart att Djokovic nekats inträde till landet då han inte inte kunnat visa tillräckligt underlag för undantaget.

– Djokovics visum har blivit nekat. Våra starka gränskontroller har varit avgörande för att Australien har ett av de lägsta dödsantalen av covid-19 i hela världen, skriver Australiens premiärminster Scott Morrison på Twitter.

Uppgifter gör gällande att Djokovic kommer att överklaga beslutet. Novaks pappa, Srdjan, uttalade sig tidigare under onsdagen starkt kritiskt till hur hans son behandlades när han hölls instängd på flygplatsen i Melbourne.

– Detta är en kamp för hela den fria världen. Inte bara en kamp för Novak, utan en kamp för hela världen. Om de inte släpper honom inom en halvtimme så kommer vi att samlas på gatorna, detta är en kamp för alla, sade han på torsdagsmorgonen, australisk tid, enligt den serbiska tidningen Informer.

Regerande mästare

Den 34-årige världsettan är regerande mästare i Australian Open, han har vunnit de tre senaste upplagorna av turneringen och har ytterligare sex titlar i Melbourne sedan tidigare. Vid seger även i årets turnering sätter han rekord i antal grand slam-titlar på herrsidan, 21 stycken.

Australian Open startar den 17 januari.

SE OCKSÅ: Djokovic stoppad – kommer inte in i Australien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet