Joachim ”Pim-Pim” Johansson senast det begav sig i Stockholm Open för sex år sedan. Foto: TT.

Pim-Pim om sensationella comebacken: ”Bättre än för sex år sedan”

Uppdaterad
Publicerad

Joachim ”Pim-Pim” Johansson har tillfälligt lagt tränarsysslan åt sidan och förbereder sig för fullt för kvalet till Stockholm Open som inleds nästa vecka. Det är sex år sedan som 37-åringen gjorde comeback i samma tävling och då vann kvalet och nådde andra omgången.

– Jag är i bättre fysisk form än då, säger Johansson.

Det var i ett facebookinlägg i går som Johansson, som är ett år yngre än Roger Federer, berättade om att han fått ett wildcard till Stockholm Opens kval. Detta efter ett träningspass mot Mikael Ymer, som snabbt spreds i tenniskretsar.

– Jag vann första set efter två break och sedan vann han det andra i tiebreak med 14-12 och då kände vi oss nöjda, säger Johansson som berättar att han varje år efter att han lagt av fått förfrågningar om att ställa upp i den anrika turneringen i Kungliga tennishallen i Stockholm.

Strax efter träningsmötet vann Ymer en turnering i Frankrike och steg till 83:e plats på världsrankingen, den högsta placering en svensk haft sedan Robin Söderlings glansdagar.

– Jag har ju hållt igång sedan dess och är i bättre fysisk form än jag spelade 2013, säger tennistränaren Johansson till SVT Sport.

Stänger dörren för en fortsättning

Faktum är att Johansson kommer bättre förberedd till årets turnering än för sex år sedan och tränar enligt ett schema för att få kroppen stärkt och att den ska hålla. Pim-Pim kommer ihåg hur sliten han blev för sex år sedan efter sammanlagt fem matcher, där han blev utslagen av världsspelaren Milos Raonic i huvudturneringens andra omgång.

– Samtidigt får jag vara ödmjuk med att jag blivit sex år äldre. Jag har tränat hårt i en 1,5 vecka och är redan nöjd med en hel del i spelet, jag har ju hela tiden hållit igång även om det inte varit matchspel. Min stora fördel är att jag är extremt lättänad, vilket jag alltid varit, och är stark mentalt, säger Johansson och betonar att det är en engångsgrej att hoppa in i Stockholm Open.

– Min comeback gäller enbart den här tävlingen. Jag tar en dag i taget nu, säger Pim-Pim Johansson.

Kvalet inleds 13 oktober medan huvudturneringen inleds dagen efter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.