Elina Svitolina och Shamil Tarpisjev. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ryska utspelet mot ukrainska stjärnan: ”Hon är ingen”

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainska tennisstjärnan Elina Svitolina uppmanade ryska idrottare att vädra sina åsikter om kriget.

Det gör den ryske tennispresidenten Shamil Tarpisjev rasande.

– Vem är Svitolina? Absolut ingen, säger han enligt AP.

Häromveckan stod det klart att ryssar och belaruser stoppas i årets upplaga av klassiska Wimbledon. Beslutet har blivit omdiskuterat.

En av många stjärnor som vägt in är ukrainskan Elina Svitolina. Den före detta världstrean – som tagit en paus från tennisen då hon känt sig tagen av kriget i hennes hemland – är varken för eller emot bojotten.

– Men för oss från Ukraina är det viktigt att ryssare och belaruser tar ställning i frågan, att de väljer en sida. Vi vill veta och känna oss trygga i det. Om de inte vädrar sin åsikt, så vet vi inte om de stöttar den ryska regeringen och deras armé, eller inte, sa Svitolina, enligt AP.

Ilsken: ”Dumt att reagera”

Uttalandet landar inte väl hos det ryska tennisförbundet. Deras president, Shamil Tarpisjev, är upprörd i sitt svar.

– Det finns ingen anledning att lyssna på vad hon (Svitolina) säger. För alla svar vi ger kan innebära avstängingar. Just nu spelar vi, och allt är okej. Det är dumt att reagera. Vem är Svitolina? Absolut ingen, säger Tarpisjev.

Han uppskattar även att tunga namn som Rafael Nadal och Novak Djokovic har ställt sig kritiska mot beslutet att förbjuda ryska och belarusiska spelare i Wimbledon.

– Stödet från topp-spelare behövs alltid. Vi är tacksama för alla som försvarar våra atleter, säger Tarpisjev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.