Världsstjärnorna drabbade samman för andra gången. Foto: Bildbyrån

Så var supermatchen – set för set

Uppdaterad
Publicerad

Novak Djokovic är klar för final i Franska öppna efter att ha besegrat Carlos Alcaraz med 3-1 i set (3-6, 7-5, 1-6, 1-6). Detta mycket på grund av en olycklig skada på spanjoren.

Första set

Den 22-faldige Grand Slam-mästaren Novak Djokovic, 36, visade inledningsvis att gammal är äldst. Serben gick snabbt upp i en 4-1-ledning efter en imponerande boll.

– Vilken poäng. Vilket utförande, Djokovic visar sin storhet, kommenterade BBC:s Jonathan Jurejko på plats i Paris.

Det såg ut att bli en väckarklocka för 20-årige Carlos Alcaraz som tre gånger om hade möjlighet att reducera till 4-3, i stället behöll Djokovic lugnet och utökade till 5-2 för att sedan vinna setet med 6-3.

– Alcaraz har uppenbara problem med förstaserven, han borde kanske ändra sin returposition, konstaterade Eurosports expertkommentator John McEnroe.

Andra set

Andra akten var jämn där Carlos Alcaraz vid ställningen 1-1 bjöd på matchens delikatess.

Djokovic såg ut att kvittera till 15-15 i tredje gemet men spanjoren lyckades med ryggen mot nät få till ett välplacerat superslag som lämnade 36-åringen mållös.

– Till och med Djokovic skrattar och applåderar. Helt ofattbart, kommenterade McEnroe.

Drömslaget gav 20-åringen momentum och världsettan vann slutligen setet med 7-5.

– Nu visar han vad han är gjord av. Han spelar med hög energi och hans forehand är svår att hantera – även för Djokovic, konstaterade McEnroe.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Alcaraz superslag – Djokovic imponerad Foto: Discovery+

Tredje set

Det tredje setet inleddes dramatiskt då Alcaraz tvingades ta en medicinsk time out när han sträckte sig efter en boll vid ställningen 1-1 (30-30).

– Det ser inte bra ut, det här blir inte lätt, sa Fredrik Rosengren i kanal 9.

Mycket riktigt så klarade inte Alcaraz sedan att hålla jämna steg med Djokovic efter skadan.

– Det här är inte en kille som viker ner sig. Just nu kan han inte spela tennis på någon som helst nivå, kommenterade Magnus Alsterback.

Veteranen vann slutligen tredje set med 1-6.

Fjärde set

20-åringen kom sedan efter en tids behandling i omklädningsrummet tillbaka ut på banan inför det fjärde setet.

Det blev dock aldrig riktigt spännande och Djokovic vann även det sista setet storartat med 1-6. 36-åringen är därmed klar för final i turneringen där han ställs mot vinnaren mellan Casper Ruud och Alexander Zverev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.