Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Iga Swiatek och se delar av vändningen i spelaren ovan Foto: JAMES ROSS

Iga Swiatek illa ute – vände och vann i nagelbitare

Uppdaterad
Publicerad

När Iga Swiatek låg under i tredje och avgörande set såg det mörkt ut.

– Ärligt talat så var jag redan på flygplatsen, sa polskan efteråt.

Men motståndaren Danielle Collins darrade och världsettan lyckades vända och är nu klar för tredje omgången i Australian Open.

Att stjärnan från Polen har stark stöd på plats i Melbourne går inte att ta miste på. Den polska flaggans rödvita färger syntes runtomkring i Rod Laver Arena och hejaropen hördes högt efter varje vunnen poäng.

Och stödet behövdes. Mötet med Danielle Collins präglades av de båda spelarnas aggressiva stil, som resulterade i intensiva dueller som inte sällan avgjordes framme vid nät.

Australian Open

Av deras tidigare fem möten hade Swiatek vunnit fyra – men Collins vinst kom just i Australian Open, där de möttes 2022. Och det märktes att amerikanskan hade siktet inställt på att upprepa den bedriften.

Spelade dubbelt så fort

Efter att ha förlorat första set med små marginaler revanscherade Collins sig och tog hem andra, till publikens stora förtjusning.

– Jag kände att jag hade momentum och så plötsligt börjar hon spela dubbelt så fort. De första minuterna visste jag inte alls hur jag skulle reagera på det, säger Swiatek i sin segerintervju.

I tredje såg det också ut som att amerikanskan – rankad 62:a i världen – var på väg att skrälla när hon bröt världsettan två gånger om.

– Ärligt talat så vara jag redan på flygplatsen,. Men jag ville kämpa hela vägen. Jag är riktigt stolt över mig själv för det var inte lätt, sa polskan efteråt.

Men sedan började amerikanskan darra och hade hela 13 egna misstag i det sista setet.

Collins lägger av

Efter matchen meddelade amerikanskan att 2024 blir hennes sista år som tennisspelare.

– Jag vet inte exakt när men det här blir min sista säsong och jag ser verkligen fram emot det. Jag tycker att jag har haft en ganska bra karriär, sa Collins.

Polskan vann med sifforna 6–4, 3–6, 6–4.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet