Kasumigaseki Golf Clubs OS-status är oklar. Foto: AP/TT

Japanska kravet: OS-golfen måste flyttas

Uppdaterad
Publicerad

Maraton- och gångtävlingarna i OS 2020 är på väg att flyttas till Sapporo.
Nu kan även golfen komma att få en ny spelplats.
Det kravet ställer i alla fall en japansk topp-politiker.
”Risken för dödsfall kan inte uteslutas”, skriver Shigefumi Matsuzawa i ett brev till IOK:s ordförande Thomas Bach.

De heta somrarna i Tokyo har gjort att IOK vill flytta maraton- och gångtävlingarna till det svalare Sapporo, något som de lokala politikerna har protesterat mot.

Det kan även bli så att golftävlingarna får gå någon annanstans än det varit tänkt. Shigefumi Matsuzawa, som sitter med i det japanska överhuset, har skrivit ett brev till IOK:s ordförande Thomas Bach och bett om att golftävlingen ska flyttas bort från tilltänkta Saitama Prefecture (5 mil nordväst om Tokyo) där medeltemperaturen under OS-perioden är närmare 32 grader.

”2017 skrev ett forskningsteam från Tokyo Metropolitan University en rapport där det visade sig att Kawagoe City i Saitama Prefecture, där golfbanan finns, är den varmaste platsen i hela Japan. Perioden mellan juli och tidiga augusti är den varmaste perioden av den japanska sommaren, så det är ingen överdrift om man säger att det vore extremt oansvarigt att hålla en idrottstävling utomhus i Japans varmaste region under denna tid” skriver han i brevet, som Reuters tagit del av.

”Dödsfall kan inte uteslutas”

Matsuzawa uppskattar i brevet (baserat på tidigare siffror) att upp till 1 250 personer kan drabbas av värmeslag under de åtta dagarna som golftävlingarna ska avgöras.

”Ambulanser och sjukhus kommer inte kunna ta hand om alla patienter som kollapsar, och risken för dödsfall kan inte uteslutas”, skriver han i brevet.

Matsuzawa rekommenderar att tävlingarna istället flyttas till Wakasu Golf Links som finns i Tokyo-bukten, där temperaturerna under OS-perioden är runt fyra grader svalare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer