Foto: Bildbyrån

Nästan 60 procent vill att OS ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 60 procent av den japanska befolkningen vill att OS i Tokyo ställs in.

Det visar en ny omröstning i värdlandet.

Med mindre än tre månader kvar till sommarens OS i Tokyo råder det fortsatt delad mening om mästerskapet borde genomföras eller inte med tanke på coronapandemin.

En ny omröstning, genomförd mellan 7 och 9 maj i Japan, visar att 59 procent av den japanska befolkningen vill att OS ställs in, det skriver Reuters. Bara 39 procent tycker att mästerskapet ska genomföras.

Tokyo 2020

Även japanska tennisstjärnan Naomi Osaka känner oro och efterlyser mer diskussion om spelen.

– Om spelen utsätter människor för risker och om de känner sig osäkra så borde det definitivt diskuteras, och det nu, säger hon.

Planen just nu är att OS ska genomföras. Premiärministern Yoshihide Suga säger däremot att coronaläget styr.

– Jag har aldrig prioriterat OS. Min prioritering har alltid varit att skydda den japanska befolkningens hälsa. I första hand måste vi förhindra spridningen av viruset.

I fredags bekräftade Suga att nödläget i Tokyo och andra hårt drabbade regioner i Japan förlängs med ytterligare tre veckor – från 11:e till sista maj.

KLIPP: Tidslinje: Turerna kring OS – blir det av? (27 januari 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet